Natalie Merchant ‘Paradise Is There – The New Tigerlily Recording’ – odvažno zatvaranje kruga

Prošlo je dvadeset godina od ‘Tigerlily’, prvog samostalnog albuma Natalie Merchant koja je u to vrijeme napustila svoj matični sastava 10.000 Maniacs. Album je tada dospio na 13. mjesto Billboardove ljestive najprodavanijih albuma, a do danas je prodan u preko pet milijuna primjeraka. U želji za obilježavanjem tog važnog iskoraka u svojoj karijeri, Natalie Merchant odlučila se neuobičajeni hommage eksperiment.

Natalie Merchant 'Paradise Is There – The New Tigerlily Recording'
Natalie Merchant ‘Paradise Is There – The New Tigerlily Recording’

Naime, Natalie Merchant odvažila se ponovno snimiti pjesme s debitanstkog albuma u, kako sama kaže, izmjenjenim aranžmanima i vokalnom izričaju koji je od nje nalagala njena zrelost i drugačije sagledavanje glazbe i života općenito.

Ponovno snimit hit album, korak je na koji se gotovo nitko ne usudi. Boje se toga i uspješni i manje uspješni glazbenici, no Natalie Merchant nas je kroz ovih dvadeset godina naučila da gdje god usmjerila svoj glazbeni brod, publika će je slijediti. Vjeruje joj se da ne kalkulira s glazbom, već da ide gdje joj srce i inspiracija nalažu. Vjeruje joj se i stoga da je duboko u sebi osjećala da mora ponoviti „Tigerlily“ ponajviše zbog sebe same.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2QvWccJLCgg[/youtube]

Novi-stari album nazvan „Paradise Is There“ tako nudi jedno zanimljivo iskustvo. Nudi jednu sasvim novu viziju starih ideja ogrnutu u plašt zrelosti od strane same autorice. Korak joj je siguran, jer pjesme „Carnival“, „Wonder“, „Beloved Wife“, „River“ i „Cowboy Romance“ i dalje su neizostavne na koncertnim listama. Atmosfera je također odlično pogođena. Album je od prve pjesme kao neizostavni dio ugode interijera, nešto poput starog kamina besprijekorne funkcije. Tamo gdje su na „Tigerlily“ emocije bile obojane strahom od neizvjesnosti, sada kroz iste stihove odjekuje smirena mudrost i umnost. S godinama su se i aranžmanski akcenti u pjesmama ‘sami uštimali’ i pronašli svoje mjesto. Ne postoji nelogičnost na albumu i glazba se slijeva iz zvučnika kao tiha, moćna i široka rijeka. Ugođaj u kojem ustinu osjećate da je „tamo raj“.

„Paradise Is There“ tako je i jedinstveni dokaz kako glazba nagrađuje sve one koji se prema njoj odnose s dignitetom. Natalie Merchant jedna je od njih. Propustili ili ne album „Tigerlily“, sasvim je sigurno kako će vas „Paradise Is There“ odvesti tj. vratiti njemu uz ponovni reciprocitet kako bi se još jednom uvjerili kako i Natalie i njena glazba potpuno oslobođeni trendovskih imperativa stare poput kvalitetnog vina.

Ocjena: 9/10

(Nonesuch / Warner / Dancing Bear, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X