‘Neću ih ostaviti na cjedilu’ – njemačka ministrica kulture se zaklela da će pomoći umjetnike

Berlin je od jučer zatvorio sve svoje kulturne institucije, a njemačka ministrica kulture Monika Grütters obećava pomoć za sve kulturne aktere tijekom perioda zaštite od epidemije koronavirusa.

Monika Grütters (Foto: Wikipedia)

Dok se nacije širom svijeta bore protiv širenja koronavirusa i spremaju se za gospodarski pad, Njemačka već čini dodatni korak: Ministarstvo kulture obećalo je financijsku pomoć umjetničkim institucijama i kreativcima koji se suočavaju s neizvjesnošću uslijed pada turizma i ograničenja velikih okupljanja i događanja.

“Svjesna sam da ova situacija predstavlja veliki teret za kulturne i kreativne industrije i može uzrokovati velike probleme, posebno manjim ustanovama i neovisnim umjetnicima”, izjavila je u izjavi ministrica kulture Monika Grütters.

Sve kulturne institucije bit će zatvorene barem do 19. travnja.

Još nije jasno kakav će se paket podrške pružati, premda je rekla kako vlada ima na umu “brige” sektora i uzet će ih u obzir kada je riječ o “pomoći u likvidnosti”. Preporučila je da savezna vlada pozove ljude iz umjetničkog i kulturnog sektora radi razgovora o mjerama pomoći.

U međuvremenu je Grütters preporučio da kulturne institucije otkažu veće događaje i razmotre da li su mali događaji opravdani od slučaja do slučaja. Rekla je da vlada “prepoznaje to da kultura nije samo luksuz kojem se opuštamo u dobra vremena” i da će umjetnički događaji i okupljanja sigurno jako nedostajati.

Za sada su javni muzeji u Njemačkoj otvoreni, iako su glavni javni programi otkazani. Grütters je upozorio da će se u Njemačkoj možda dogoditi strože mjere – poput mjera poduzetih u Italiji, Španjolskoj i Austriji, gdje su javni muzeji zatvoreni do daljnjeg.

Do sada je u Njemačkoj zabilježeno 1.900 potvrđenih slučajeva COVID-19 i tri smrtna slučaja. Kancelarka Angela Merkel rekla je da 60 do 70 posto stanovništva može zaraziti bolešću. Govoreći na konferenciji za novinare u srijedu, rekla je da zatvaranje granica neće spriječiti širenje virusa i isključila zabranu posjeta iz Italije: “Ovo je test naše solidarnosti, našeg zdravog razuma i brige jedni o drugima.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X