Negative Slug: Inspiraciju crpimo iz ove prekrasno razjebane zemlje

Zapaženi doom sludge noise grind bend iz Zagreba, koji objavljuje za američki Cimmerian Shade Recordings, u srijedu 28. veljače nastupa s poljskim bendom Dopelord u Vintage Industrialu. No koliko god Negative Slug bili zapaženi kod domaće i strane metal publike, medijski su do sada bili gotovo nevidljivi. Ravno do dna ispravlja tu nepravdu i donosi prvi hrvatski intervju s njima.

  • 103
    Shares
Negative Slug

Prilično ste friški bend. Kako ste se (s)našli i osnovali?

Sven: Pa ovako (s)našli smo se slučajno, ‘ajmo to tako reći. Nastali smo nakon što je Buncek (bubanj) izbačen iz Duskburna, pa je Deda (gitarist Duskburna), pošto su njih dvojica jako dobri drugari, ipak s njim odlučio, ako išta, održavati tu i tamo jam probe, a onda im se pridružio Marijači (bas gitara) koji je baš htio svirati neki, ‘ajmo to nazvati, stoner. Pa su njih trojica počeli stvarat nekakve stvari. Tako su napravili prvi EP “Negative Slug”. Deda je snimio vokale za njega, ali i dalje im nije bilo u planu nikakvo sviranje uživo, već čisto za sebe i prijatelje koji bi se tu i tamo našli u našem skloništu. Odmah nakon toga, pošto Deda ima višak inspiracije u stvaralaštvu, počeli su radovi na drugom EP-iju. Potom sam se sasvim slučajno pojavio ja, pošto više nisam nigdje svirao. Naime, izbačen sam iz black metal grupe Grom/Grom02/Grom Ritual, kako god, i još nekih bendova, a htio sam izbacit svoje frustracije negdje. Ako igdje drugdje, onda na mikrofonu. I predložio im da bih se volio pridružiti svojoj braći, ako me žele naravno. I tako je nastao Anguishep, a i Negative Slug kao kvartet.

Kako se to razvijalo?

Sven: Pošto smo svi jako različite osobe i volimo razno-razne žanrove glazbe, znali smo samo da ćemo brijat na neki doom/sludge. Tu smo isti, a ostale dodatke postepeno dodajemo, tako da smo znali otprilike u kojem se smjeru kretati.

Zanimljivo mi je među brojnim stilskim utjecajima, vidjeti da ste naveli i Melvinse, što vas je očaralo kod Kinga Buzzoa?

Sven: Dale Crover nas je očarao ha, ha i od King Buzzoa frizura naravno, pošto nitko od nas neće nikad imat takvu kosu! Ne treba trošit previše riječi na Melvinse. Likovi su legende. Za ono što oni rade, samo mogu dobit moj naklon.

Iz čega još, možda nevezano za glazbu, crpite inspiraciju?

Sven: Inspiraciju, osim glazbe, crpimo iz ove prekrasno razjebane zemlje i svega oko nas, od prdeža pa do bake koja ide u dućan. Ali to se odnosi na muzički dio. Tekstovi se temelje na nekakvom kvazi crnom humoru i odvratnim stvarima, to je zbog naših političara i uhljeba i razno-raznih kvazi super kul ljudi koji se žele pokazivati samo zato što je nešto u trendu trenutno i oni moraju biti tam’, što nas čini depresivnima, makar nam tekstovi nemaju veze s politikom i ičim sličnim.

Od 2015. do danas ste objavili tri EP-ija, pa se može reći da vam je mjera jedan EP godišnje. Zašto EP, a ne LP?

Sven: Prvotno smo krenuli s EP-ijem, jer nismo znali tko smo i što smo. Pa nismo nit’ imali neke namjere ići uopće uživo, ali kako je krenulo, morali smo malo više tog raditi, pa smo izbacili EP “Tumor”, čisto toliko da uzmemo mali predah. Sada je drugačije. Sad već imamo u pripremi dva nova albuma i još podosta izdanja. Sve ovisi o vremenu i koliko će nam se dati.

Jedan LP najavljujete za ovu godinu, možete li reći nešto o tome?

Sven: Prošli mjesec smo objavili EP “Bliss Of Corpse” koji je snimljen krajem 2016. godine. Posljednje izdanje s Buncekom, jer je otišao u Irsku trbuhom za kruhom, i to na američkom labelu Cimmerian Shade Recordings i malo se sve to odužilo. Trebao je bit objavljen prošle godine, ali zbog poteškoća u masteru, Billy Anderson je krivac, je sve to potrajalo, a i naš brat Romario, čije se ime ne smije spominjat u javnosti, je isto odužio sa stvaranjem covera, pošto je picajzla. Novi LP se snima punom parom i trebao bi ugledati svijetlo dana do ljeta, ako se sve karte poklope. Pripremamo jo dva split izdanja i jos jedan EP. Takav je plan za ovu godinu. A što se tiče drugog LP-a njegov naziv je “Knee Deep In Raw Sewage” i sastoji se od deset kompozicija u trajanju od nekih 21 minutu. Ubacili smo još jedan element u našu buku, a to je grind. I da, pridružio nam se jedan jako simpatičan momak El Macho (Široke Ulice, Cheap 3lls) na bubnju. I mi smo mu jako zahvalni i volimo ga kao svog brata samo zato što je jako, jako dobar i čvrst, a to nam je falilo. I da ne bih zaboravio, snimanje će se odvijati pod budnim okom našeg dobrog kolege Filipa Packa. Toliko o albumu.

Najavili ste ga na vinilu, koliko ‘vinilna groznica’ trese metal pleme?

Sven: EP “Bliss Of Corpse” izlazi na vinilu ovog ljeta, a u planu je i taj drugi album izbacit isto tak’, makar je moja ideja da ga objavimo i na kazeti, ali to se još moram dogovorit sa svojim američkim diskografom. Iskreno ne znam koliko vinilna groznica trese metal pleme. Prije bih rekao da nitko više ništa ne kupuje, samo skidanje i skidanje, ili neko streamanje. Čudne su te nove generacije, moram priznat.

Moje mišljenje je da je CD, tj. digitalni format možda bolji medij za različite crossovere metala, kakvo je vaše?

Sven: Moje mišljenje je isto kao i tvoje. Ipak sam odrastao na CD-ovima, još dan danas ih skupljam. Ali eto, kad ti se netko ponudi da će ti objaviti glazbu na kakvom god mediju si možeš zamislit, pa rekoh, pa zašto ne bi onda i te ploče objavljivali.

Hoćete li nešto od novog materijala svirati u srijedu i u Vintage Industrialu?

Sven: U srijedu planiramo izvest cijeli novi album plus po koju staru skladbu i jednu obradu za kraj, neću reći namjerno koja obrada. Neka ostane tajna, ako se itko pojavi na gigu, vidjet će, i čuti.

Poznato je da je metal scena dobro povezana internacionalno, stoga jeste li imali iskustva svirati izvan Hrvatske?

Sven: Nije da smo se previše trudili. Nema se vremena, lijeni smo, ali svirali smo već u Novom Sadu ,Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Českoj. Tako da smo imali iskustva.

I kako strana publika prihvaća hrvatski noize sludge stoner doom?

Sven: Moram priznat da su nas svugdje prihvatili i svi su bili ugodno iznenađeni. Makar mi nismo takvi. Ne očekujemo nikad ništa. Neke publike su kulturnije, ali ipak ona iz Češke će nam uvijek ostat u srcu .To je bio pravi pravcati dernek.

  • 103
    Shares

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X