Neil Diamond ’50: The 50th Anniversary Collection’ – samotnjakovih pedeset

Slavni američki kantautor Neil Diamond slavi obljetnicu pola stoljeća od objave svog prvog hita ‘Solitary Man’ velikom turnejom i kompilacijom koja na tri diska donosi pedeset pjesama iz Diamondove šarolike karijere.

Neil Diamond '50: The 50th Anniversary Collection'
Neil Diamond ’50: The 50th Anniversary Collection’

Zanimljiva je to karijera koja je svoj kreativni vrhunac realizirala na samom početku, na prvim albumima “The Feel of Neil Diamond” i još bolje na njegovom nasljedniku “Just for You”. Na toj ploči našli su se najveći Diamondovi hitovi, koji su gotovo svi redom doživjeli uspješnije, iako ne nužno uvijek i bolje verzije u obradama drugih izvođača. Slavljenička pjesma “Solitary Man”, koja logično otvara album, doživjela je primjerice ultimativnu verziju početkom tisućljeća u izvedbi Johnnyja Casha, dok su baladu “Red Red Wine” u osamdesetima UB40 pretvorili u grozomornu reggae ljigu i Billboardov hit broj 1, te i samog Neila natjerali da svira njihov inferiorni aranžman na koncertima. Tu se bila našla i “I’m a Believer” koja je također osvojila vrhove ljestvica, ovog puta u izvedbi The Monkees za koje ju je i napisao godinu dana ranije, a i “Cherry, Cherry”, najveći hit za samog Diamonda u toj ranoj fazi karijere, i sve se te pjesme, naravno, nalaze na ovoj slavljeničkoj kompilaciji.

Uslijedila je faza karijere u kojoj je snimao albume koji su, mahom prearanžirani ipak donosili brojne kvalitetne trenutke, a velike je uspjehe znao postići još na obrtaju desetljeća s pjesmama poput “Sweet Caroline” i “Holly Holy”. Zatim 1972. objavljuje legendarni živi album “Hot August Night”, a nakon toga slijedi kreativna kriza koja se produbljuje sve više i više, praktički umrtvljujući Diamondovu karijeru sve do novog tisućljeća, kada ga, nakon smrti Johnnyja Casha, preuzima Rick Rubin i zajedno snimaju dva sjajna albuma, fenomenalni “12 Songs” i njegov nastavak “Home Before Dark”. Nažalost, tu priča ponovno zastaje, a Neil se sudara sa zidom i neinspiriran snima bezvezne božićne albume ad nauseam.

‘Pedesetka’ nije prvi pokušaj objavljivanja Diamondove retrospekcije na tri diska. Prije dvadeset godina objavljena je kolekcija “In My Lifetime” sa više od 70 pjesama. Ta kompilacija koncentrirala se više na najbolju fazu Diamondove karijere, ali nije sadržavala pjesme iz faze s Rubinom. No i “50” propušta kapitalizirati uspješnost tih albuma te donosi tek singl “Pretty Amazing Grace” s “Home Before Dark” i dvije pjesme s “12 Songs”. To su izvrsna “Hell Yeah”, ali i neobjašnjivo odabrana “We”, od kojih ima mnogo boljih pjesama na oba albuma. Isto vrijedi i za pjesmu sa mlitavog zadnjeg Diamondovog autorskog albuma “Melody Road”, “The Art of Love”.

Album “50” dosta pozornosti posvećuje i slabijem dijelu Diamondove diskografije, a donosi i čak tri pjesme sa soundtracka filma “The Jazz Singer” iz 1980. (“Love on the Rocks,” “Hello Again” i “America”, koja okončava kompilaciju). “In My Lifetime” je ipak vjerojatno pomnije sročena retrospektiva, iako će prosječnom slušatelju možda sasvim dostajati i filtriranija varijanta poput “The Greatest Hits: 1966–1992” na dva diska.

Ocjena: 7/10

(Neil Diamond / Capitol / Universal Music, 2017.)

 

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X