Neil Diamond ‘Hot August Night III’ – sviščeva noć

Jednom u desetljeću Neil Diamond snimi i objavi album s ovakvim nazivom. Četvrti takav jest dobar, ali zvuči suviše poznato.

  • 5
    Shares
Neil Diamond – Hot August Night III

Slavni američki kantautor Neil Diamond od sedamdesetih godina prošlog stoljeća naovamo imao je običaj jednom u desetljeću u kolovozu snimiti jedan koncertni album i objaviti ga pod imenom “Hot August Night”. Dobro, osim u devedesetima kada je Diamond potonuo duboko ispod svakog radara prije nego li mu je Rick Rubin ponovno oživio karijeru prema istom receptu kao i Johnnyju Cashu desetljeće ranije. No, prvi od tih albuma postao je hitom, pogotovo u Australiji gdje je jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, a snimljen je 1972. u The Greek Theatre u Los Angelesu.

Njegov manje uspješni nastavak objavljen je petnaest godina kasnije, a 2009. je izašao još jedan album nazvan “Hot August Night / NYC” snimljen u New Yorku. Diamond se sada vraća i s “Hot August Night III” snimljenim na starom mjestu zločina gdje je nastao i prvi iz niza. “Trojka” ujedno sadrži i najveći broj pjesama u seriji, njih gotovo četrdeset. Problem je što su popisi pjesama s ovih albuma uvijek vrlo slični, pa nakon slušanja već četrvtog iz niza možemo dobiti osjećaj da je stari Neil zapeo u nekoj varijanti “sviščevog dana” po uzoru na istomeni film s Billom Murrayjem. Odnosno, u njegovom slučaju vruće sviščeve noći u kolovozu.

Ova noć u Los Angelesu tako započinje izvedbom pjesme “Soolaimon” koja nije propuštena ni na jednom od prethodnika iz serije, a ima takvih još dosta, poput primjerice “Brother Love’s Travelling Salvation Show” koja se svira pred kraj svakog od albuma, a iz čijih prvih stihova dolazi i sam naslov “Hot August Night”. Tu su i neizostavni hitovi “Cherry, Cherry”, “Cracklin’ Rosie”, “Holly Holy” i “Sweet Caroline”, sve također ovdje po četvrti put. Od novijih brojeva uvrštene su “Pretty Amazing Grace” (kao i na njujorškom izdanju), te “We” s albuma “12 Songs”.

S obzirom na datum objavljivanja, jedna od pjesama s ovog kocerta postala je aktualnijom nego na prijašnjim izdanjima i nekako se prirodno izdvojila od ostatka materijala, a to je pjesma “America” koju je Neil posvetio svojoj baki koja je emigrirala u Sjedinjene Države iz Rusije početkom prošlog stoljeća i na taj način odao počast useljenicima koji tamo dolaze sa snovima i nadama, a koje današnja administracija proganja na sve moguće načine u nastojanjima da te snove i nade zauvijek uguši. Ova pjesma sada zvuči kao da Diamond iz prošlosti šalje srednji prst novom američkom predsjedniku.

Vrlo je izgledno da je “Hot August Night III” posljednji izdanak ove serije. Neil Diamond u međuvremenu je odlučio obustaviti nastupe uživo jer je obolio od Parkinsonove bolesti, i doista, od umirovljenja naovamo nastupio je tek na jednom ad hoc privatnom nastupu pred vatrogascima koji su se u tom trenu borili protiv požara u Coloradu. Sam koncert, kao i njegovi prethodnici iz serije, oslikava Diamondov kičast i glamurozan pristup glazbi, ali i neporeciv autorski talent i kvalitetu koja je bila i ostala neupitna. Nedostajat će nam Neilovi nastupi uživo u vrućim noćima kolovoza, ali po pitanju koncepta mora se priznati da je na ovom izdanju isti već prilično prežvakan i, premda dobar, zvuči suviše poznato.

Ocjena: 6/10

(Capitol Records, LLC, 2018.)

  • 5
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X