Neil Young ‘Hitchhiker’ – izranjanje razvaljenog bisera

Ne treba čuditi činjenica da je ovo arhivsko izdanje sa snimkom starom četrdeset i jednu godinu, najbolji proizvod koji je u nekoliko posljednjih godina izašlo potpisan imenom Neila Younga.

Neil Young "Hitchhiker"
Neil Young “Hitchhiker”

U posljednje vrijeme Neil Young proizvodi u prosjeku barem jedan album godišnje, ali kvaliteta tih radova u najmanju je ruku upitna. Sudeći po posljednjem singlu “Children of Destiny”, ponovnoj suradnji s bendom sinova Willieja Nelsona, The Promise of the Real, stvari starom Neilu po pitanju kreativnosti i dalje idu nizbrdo (riječ je o protestnoj patriotskoj pjesmi sa zelenom tematikom groznim miksom orkestra, koja na taj način objedinjuje sve najgore težnje zadnje faze njegove karijere), pa je i više nego dobrodošla odluka da ponovno zaviri u svoje arhive i oraspoloži nas izranjanjem jednog starog bisera iz sredine sedamdesetih, tj. vremena kada je doista bio jedan od najvećih među kantautorskih divovima.

U kolovozu 1976., jedne večeri je sa snimateljem i producentom Davidom Briggsom sjeo u studio i, kako piše u svojim memoarima Special Deluxe, uz pratnju akustične gitare i povremeno usne harmonike, izbacio iz sebe deset pjesama, zastajući samo na pauze za travu, pivo i kokain. Možda zbog stanja u kojem su snimljene, snimke su pohranjene, ali nikad dosad objavljene u tom obliku. Osam od tih pjesama naći će svoje mjesto na Youngovim albumima koji će uslijediti. Tri će biti uvrštene u remek-djelo “Rust Never Sleeps” iz 1979. i postat će klasicima u verzijama objavljenim na tom albumu, a to su “Pocahontas”, “Powderfinger” i “Ride My Llama”.

“The Old Country Waltz” najmanje će čekati i biti prva objavljena već na sljedećoj ploči, country albumu “American Stars ‘n Bars” iz 1977. godine, kada će izaći i kompilacija “Decade” na kojoj će se naći kritika Richarda Nixona “Campaigner”, također prvotno zabilježena na “Hitchhikeru”. “Human Highway” pričekat će sljedeći album “Comes A Time”, dok će “Captain Kennedy” postati jednim od najboljih trenutaka na na “Hawks and Doves” 1980. godine. Od dosad objavljenih pjesama, najdulje će čekati upravo naslovna “Hitchhiker”, ispovijed o lutanju i drogiranju, te posljedicama istog, koja je u radikalno bučnijoj verziji zaživjela tek na početku ovog desetljeća, na mračnoj ploči “Le Noise” koju je Young snimio s producentom Danielom Lanoiseom, po čijem je prezimenu album i nazvan.

Dvije dosad neobjavljene pjesme “Hawaii” i “Give Me Strenght” bit će, jasno, najviše pod povećalom kritike i fanova. Potonja ljubavna balada o gubitku je u usporedbi mnogo bolja od one prve, pa pomalo i čudi kako ona nije našla mjesto na nekoj od budućih ploča. No, vjerojatno je i bolje da nije, budući da ovako čini srce “Hitchhikera”, upravo zato što privlači svojom nepoznatošću.

Young kaže da se u izvedbama čuje koliko je razvaljen na ovim snimkama, no to vrijedi samo za njegov glas uhvaćen između pjesama, koje su (možda upravo zato) uglavnom izvedene savršeno i anđeoski. Iako u vrijeme nastanka “Hitchhiker” nije imao namjeru postati službenim poglavljem Neilove diskografije, u usporedbi s onim što u zadnje vrijeme objavljuje, riječ je o vrhunaravnom ostvarenju za koje je teško povjerovati da je četiri desetljeća skupljalo prašinu dok je stari Neil tandrkao u garaži, cvileći o Monsantu, klimi i automobilima na struju. Tim više što su neke od tema kojima se i danas bavi, toliko poetičnije obrađene tada (primjerice Indijanci na posljednjem studijskom albumu “Peace Trail” u usporedbi s “Pocahontas”). Stoga ne čudi da je ovo arhivsko izdanje nešto najbolje što je godinama izašlo potpisano imenom Neila Younga.

Ocjena: 9/10

(Reprise Records, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X