Neil Young vraća svoju glazbu na Spotify

Kantautor je prethodno uklonio svoj katalog s platforme zbog širenja dezinformacija o cjepivu na podcastu The Joe Rogan Experience.

Neil Young (fioto: Wikimedia Commons)

Neil Young vraća svoju glazbu na Spotify više od dvije godine nakon što je zatražio njezino uklanjanje s platforme, objavio je kantautor u utorak 12. ožujka.

U siječnju 2022., Young je objavio otvoreno pismo tražeći od Spotifyja da ukloni njegov katalog, navodeći širenje dezinformacija o cjepivu u vrlo popularnom podcastu Joe Rogan Experience koji je tada bio emitiran isključivo na toj platformi za streaming. Nekoliko drugih izvođača uključujući Joni Mitchell, i Youngove kolege iz benda Crosby, Stills, Nash & Young – Davida Crosbyja, Stephena Stillsa i Grahama Nasha, kasnije je slijedilo njihov primjer, iako je glazba nekih od njih u međuvremenu vraćeni na uslugu.

U novom postu na svojoj web stranici Neil Young Archives, legendarni umjetnik je rekao da je kraj Spotifyjevog ekskluzivnog ugovora s Roganom doveo do njegove odluke da vrati svoju glazbu na uslugu. “Moja odluka dolazi jer su glazbene usluge Apple i Amazon počele posluživati iste značajke podcasta dezinformacija kojima sam se protivio na Spotifyju”, stoji u objavi – što je jasna referenca na Rogana, iako ga Young nikada ne spominje imenom.

“Ne mogu jednostavno napustiti Apple i Amazon, kao što sam napustio Spotify, jer bi moja glazba uopće imala vrlo malo kanala za sreaming ljubiteljima glazbe, pa sam se vratio na Spotify, u iskrenoj nadi da će se kvaliteta zvuka Spotifyja poboljšati i da će ljudi moći čuti i osjetiti svu glazbu kakvu smo je napravili,” nastavio je Young.

Spotify je najavio planove za uvođenje HiFi razine u veljači 2021., iako se ti planovi tek trebaju ostvariti. U lipnju 2023. Bloomberg je izvijestio da će streaming div konačno lansirati proizvod kasnije tijekom godine, no to se još nije ostvarilo.

Young je dugo bio zagovornik zvuka visoke razlučivosti, čak je 2015. pokrenuo vlastitu platformu za preuzimanje zvuka visoke kvalitete, Pono, prije nego što ju je zatvorio dvije godine kasnije.

U rujnu je Billboard procijenio da ga je izostanak Youngova kataloga na Spotifyju koštao otprilike 300.000 dolara u izgubljenoj snimljenoj glazbi i izdavačkim tantijemama do tog trenutka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X