‘Neispričana povijest SAD-a’ – Stoneova pilula za buđenje iz ‘matrice’

Na ovogodišnjem Subversive Film Festivalu u Zagrebu kroz pet projekcija u kinu Europa prikazana je dokumentarna serija ‘The Untold History Of The United States’ redatelja Olivera Stonea koji je ujedno i gost Festivala.

'The Untold History Of The United States'

Što bi se dogodilo da je Hitlerova Njemačka dobila II svjetski rat? Tom fikcijom bavio se redatelj Christopher Menaul 1994. u TV film „Fatherland“ s Rutgerom Hauerom u glavnoj ulozi. Možda nije toliko bitno koliko uspješno je to napravio, ali je zanimljiv zaplet u kojem dvadesetak godina od početka rata nacistička Njemačka traži savezništvo s SAD-om kako bi se konačno okončao rat protiv SSSR-a, tj. socijalizma na globalnom planu, ali stvari krenu po krivu kad kosturi počnu ispadati iz ormara, točnije, najčuvanija tajna III Reicha – holokaust. I tu postaje jasno kako se masovni zločin može dugo prikrivati, ali da tako ne može ostati vječno.

Povijest XX stoljeća, posebice II svjetski rat i desetljeća nakon njega do danas, detaljno su zabilježeni i konstantno se izučavaju, a nekakav opći konsenzus mišljenja je da su dobri momci pobijedili loše. U svojoj dokumentarnoj seriji „The Untold History Of The United States“, čije višednevno prikazivanje je upravo završilo na 6. Subversive Film Festivalu u Zagrebu, američki redatelj Oliver Stone nije se kao Menaul bavio fikcijom, već faktografijom. Serija je već s prikazivanjem prve epizode u SAD-u dobila prefiks kontroverzna, što nimalo ne čudi jer je Stone otvorio hangar, a ne ormar pun kostura.

„The Untold History Of The United States“ je informacijama nabijena analiza Pax Americane, njenih poluga, alata i posljedica, a nakon odgledanih epizoda, hladne glave se može izvući zaključak kako svjetski rat do današnjeg dana nije mirovao niti jedan dan, kao što se mnogima stubokom može promijeniti percepcija o tome tko su dobri, a tko loši momci i koliku su izmanipulirani oni najbrojniji koji izvlače deblji kraj, tj. narodi. A teško se sve prikazano u paketu može odbaciti, čak i ako se Stonea krene diskreditirati kao socijalista ili komunista, jer jedini trenutak kad imate izbora jest kad odlučujete pogledati ili ne „The Untold History Of The United States“. Nekako to dođe kao ona Matrix dvojba oko crvene ili plave pilule – ili spoznaja, ili zaborav koji briše i informaciju i o tome da je nekakva dvojba uopće postojala. Jer Stone je prema gledatelju brutalan. „The Untold History Of The United States“ je poput stroboskopskog nizanja informacija, posebice statističkih podataka; poginulih, količina bačenih bombi, službeno izrečenih razloga brojnih ratnih intervencija, angažiranih snaga itd.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_Imfe6iAIj4[/youtube]

Detaljno je obradio mandate svih američkih predsjednika od Franklina Delanoa Roosevelta do Baracka Obame s posebnim naglaskom na okolnosti predsjedničkih izbora u kojima su izabirani, kao i njihove odnose spram vojnog vrha i oponenata. Stone je također dao fokus i na ljude čija uloga je bila prešućivana u nekim odlučnim trenucima, kao i predsjedničkim kandidatima koji su izgubili izbore i vještim manipulacija čak i spriječeni za kandidaturu u matičnim strankama. Prvi i neprežaljeni za Stonea je 33. američki potpredsjednik Henry A. Wallace koji je zbog stavova o miroljubivoj politici spram SSSR-a kao saveznika u ratu i odlučnih govora kako XX stoljeće treba biti stoljeće običnog čovjeka i njegovog napretka od strane određenih moćnika i krugova krupnog kapitala u do tad neviđenoj izbornoj makinaciji zamijenjen s Harryjem S. Trumanom, koji je ustanovio model ponašanja ratnog, a ne mirnodopskog predsjednika, koji je bacio atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki iz čistog pokazivanja moći, a ne potrebe za okončanjem rata s Japanom, koji je uzgred rečeno, kapitulirao zbog sovjetske invazije na Mandžuriju, nakon čega je japanski vojni vrh znao da je rat izgubljen. Plot oko dolaska Trumana na vlast i njegove uloge, Stone u kasnijem povijesnom razdoblju prikazuje kao modus operandi i za druge republikanske predsjednike poput Nixona, Reagana i oba Busha, odnosno periode zaoštravanja međunarodnih političkih odnosa i zamah vojne industrije, dok su demokratski predsjednici uglavnom u situaciji u kojoj su im prethodnici ostavili ‘spaljenu zemlju’ u nasljeđe. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X