Neprijatelj prelazi zeku ‘S naše strane ulice’ – punkerski vrisak s barikade

Novosadska petorka Neprijatelj prelazi zeku već neko vrijeme ‘podiže prašinu’ na srpskoj punk sceni, a dobre kritike i hvalospjeve s lakoćom su opravdali i na zagrebačkoj koncertnoj premijeri, održanoj prije nekoliko tjedana u Grey Roomu Medike.

Neprijatelj prelazi zeku ‘S naše strane ulice’

U odnosu na spomenuti nastup, 12 pjesama na Zekinom drugom albumu „S naše strane ulice“ predstavlja mali antiklimaks pošto s pozornice nisu uspjeli do kraja prenijeti svoju neukrotivu, mahnitu koncertnu energiju. To se prvenstveno osjeti kada prebace u najvišu brzinu, do razine hardcore ili Oi! punka, pa stvari poput „Pesnik novog doba“ i „Mlad nekada“ u odnosu na njihove koncertne dvojnice ipak djeluju previše pročišćeno.

Nasuprot njima stoje „Aleksandar“, kreativni vrhunac grupe i jedna od najboljih punk pjesama na ex-yu prostorima posljednjih godina, u kojem vokal na trenutke podsjeti i na velikog Milana Mladenovića, furiozna „Sud“ te „Ovde rođeni“, skladba na tragu Goblina ili Six Packa. Na listi utjecaja našli su se i rano Hladno pivo, KUD Idijoti, kao i neki ekstremniji predstavnici srpskog punka devedesetih poput njihovih sugrađana iz Generacije bez budućnosti, no u svemu tome Neprijatelj prelazi zeku ostali su dovoljno svoji, ponajprije zbog eklektičnih, do najmanje sitnice razrađenih aranžmana baziranih na efektnim promjenama tempa i instrumentalnim dionicama prepunim metalizirane međuigre gitara, fluidnih bas dionica i mitraljeski brzog bubnjanja Miroslava Crvenog.

Preko svega toga, stihove bijesa i očaja kao da s barikade izvikuje Zoran Gagić, neuljepšano i direktno, bez puno pametovanja i, da citiram Džonija Štulića, „parola što strašno zvuče“. U tekstovima povremeno obrađuju i život i preživljavanje na ulici, što bi ih moglo učiniti vrlo bliskim i razumljivim fanovima Šanka!? ili dugovječnih Fakofbolan, a izlet na skliski teren „šokantnog i kontroverznog“ u refrenu „Namazane“ ipak je (p)ostao sam sebi svrha jer je riječ o najslabijem dijelu glazbeno vrlo kompleksnog složenca punka i reggaea.

„S naše strane ulice“ na kraju je završio negdje između dobrog i vrlo dobrog, pri čemu još jednom moram naglasiti kako se skoro svaka od pjesama navedenih u ovoj recenziji na stageu pretvara u nešto puno veće i snažnije, nešto što zaista melje sve pred sobom.

Ocjena: 7/10

(Nocturne media, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X