Neredi na performansu Frljića i Blaževića

Jučer su tijekom performansa riječkog intendanta HNK Olivera Frljića i ravnatelja Opere Marina Blaževića eskalirali neredi, piše Novi list.

Oliver Frljić (Foto: Tomislav Čuveljak)
Oliver Frljić (Foto: Tomislav Čuveljak)

Naime, tijekom održavanja performansa “Otkaz Frljiću i Blaževiću” koji je održan ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca u sklopu otvaranja Riječkih ljetnih noći spomenuti dvojac gađan je jajima dok je fizički napadnut Ivan Šarar, riječki pročelnik za kulturu.

Performans je upriličen tako da su Frljić i Blažević sjedili ispod suncobrana te čitali poruke mržnje koje su im u zadnje vrijeme upućivane s društvenih mreža. Pored 200-tinjak gledatelja okupio se i značajan broj njihovih protivnika.

Ta je skupina glasno podržavala pročitane izljeve mržnje, a u jednom su trenutku performere zasuli jajima. Ipak najgore je prošao riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar, koji je bio u publici i na kojega je fizički nasrnuo lokalni aktivist Mićo Antolović.

Unatoč svemu dvojac je priveo performans kraju, a Frljić je za Novi list izjavio: “Mislim da je ovo što se dogodilo odličan pokazatelj stanja u društvu i radikalizacije diskursa koji predvodi HDZ. Nismo napravili ništa što bi nekoga moglo uvrijediti, nego smo samo čitali komentare koji su upućeni nama. Fascinantno je kako samo ukazivanje na mržnju iritira i izaziva agresiju. U tom smislu, pružili smo neku vrstu ogledala, rekao je, dok je Blažević dodao kako je s ovim što se dogodilo ipak neusporediva brojka od dvjestotinjak ljudi ispred zgrade kazališta, koja je pokazala da je Rijeka nepokoreni grad i žarište antifašizma u Hrvatskoj”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X