(Ne)vidljive žene tema 21. Festivala prvih

Na otvorenju festivala predstavit će se 11 umjetnica-/ka s radovima pristiglim na festivalski natječaj i to u različitim umjetničkim formama kao što su video radovi, video performans, AI grafika, ready-made intervencija, fotografije, objekti i performans.

21. Festival prvih – (Ne)vidljive žene

21. Festival prvih održat će se od 23. do 28. listopada u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Organizator festivala Studio Artless je za središnju temu odabrao (Ne)vidljive žene čime ukazuje na sistemsku diskriminaciju žena i prevlast muških mjerila koja oblikuju svijet unutar kojeg nema dovoljno prostora za vidljivost ženskog doprinosa.

Na otvorenju festivala predstavit će se 11 umjetnica-/ka s radovima pristiglim na festivalski natječaj i to u različitim umjetničkim formama kao što su video radovi, video performans, AI grafika, ready-made intervencija, fotografije, objekti i performans. Otvorenje izložbe je 23. listopada 2023. u 19:00 sati u Galeriji Događanja, a posjetitelji će radove moći pogledati tijekom trajanja festivala.

“Pitanje vidljvosti nije jedino pitanje s kojim se žene susreću. Procesi retradicionalizacije društva, inicijative za sužavanje ženskih sloboda, sistemska mizoginija, izuzetno su vidljivi i važno je da se o tome govori,” rekla je organizatorica festivala Ana Janjatović Zorica najavljujući 21. Festival prvih.

Nakon otvorenja izložbe, prvi festivalski dan će obilježiti i poetsko-glazbeni performance Improvizije/ Koncart multinstrumentalistice i izvedbene umjetnice Ane Paške, koja se igra glasom i riječima, pronalazi nepoznate glasovne pejzaže i stvara pjesničke slike rastvarajući svakodnevicu, dok je drugi dan (utorak, 24. listopada) rezerviran za razgovor s autoricama izložbe, koji će moderirati povjesničarka umjetnosti Josipa Bubaš, i predavanje ‘Uvod u feminističke teorije i pokrete’ sociologinje Branke Galić.

Ane Paška (Foto: Kaja Zulin)

U sklopu Festivala su još tri predavanja: ‘(Ne)znane junakinje Marije Jurić Zagorke’ (srijeda, 25. listopada) predstavit će Čuvarice vremena (povjesničarke Đurđica Vitković i Ana Zbiljski) donoseći priče o kultnim junakinjama Zagorkinih romana koje prkose društvenim normama, zatim predavanje kulturalne antropologinje Suzane Marjanić ‘Što je feministički performans? I feminizam i aktivizam’ (četvrtak 26. listopada) te performativno predavanje Doplgengera ‘Jugoslavenski socijalizam i žensko pitanje na filmu’ kojim se ukazuje na napuštanje ideje ženske emancipacije, koja je prisutna u filmovima do početka šezdesetih, ali i na sve prisutniju retradicionalizaciju društva (petak, 27. listopada).

Na 21. Festivalu prvih publika može pogledati i dva kratka filma: dokumentarni film “Projekt Carmen” (2006.) u kojem Željko Zorica prati žensku dramsku grupu Vedra lica s Ravnica u pripremi predstave Carmen te film Jagode Kaloper “Iza ogledala” (2011.) kojeg je autorica snimala, montirala i režirala tijekom više godina kao work in progress. Nakon projekcije filma održat će se panel rasprava ‘Iza ogledala: prikazi žena na filmu jučer i danas’, o glumačkom i autorskom radu Jagode Kaloper te reprezentaciji i poziciji žena u jugoslavenskom i postjugoslavenskom filmu. Filmski program 21. Festivala prvih donosi i projekciju ‘Izbor ženskog eksperimentalnog stvaralaštva Kino kluba Zagreb’ kojeg su odabrale Petra Belc i Lana Kosovac, kojim se pitamo čemu nas uči povijest domaćeg eksperimentalnog filma i zašto su eksperimentatorice ustrajno marginalizirane?

Interes publike sigurno će probuditi ‘Otvorenje izložbe drugih’ u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra KIC, u petak 27. listopada, ali i mogućnosti participacije na radionicama: ‘Žene i starenje’ feministkinje Nine Čolović na kojoj će voditeljica potaknuti razgovor među različitim generacijama žena razmatrajući kako se starenje odražava na njihovu svakodnevnicu i na koje načine mijenjati društvene odnose; radionica vezenja ‘No more I’m sorry’ umjetnice Marlen Ban na kojoj će se tematizirati društveni pritisak povezan sa stereotipnim idejama o poželjnim oblicima romantičnih veza i odnosa; i na kraju radionica ‘Osnaživanja žena’ na kojoj će se dobiti savjeti i vježbe za izbjegavanje sukoba, deeskalaciju i samoobranu te naučiti kako zadržati smirenost, osnažiti se i zaštititi u situacijama potencijalnog napada na psihički i fizički integritet.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Program festivala nalazi se ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X