New Order ‘Education Entertainment Recreation’ – kad London poludi

Teško je reći bi li koncert održan u londonskom Alexander Palaceu 2018. godine ugledao svjetlo dana da svijet nije zatvorila pandemija koronavirusa. Nekako ‘Education Entertainment Recreation’ u toj konstelaciji stvari dolazi kao svojevrsni dug obožavateljima – podsjetnik da je bend tu s njima, da misli na njih, iako ga nema na pozornicama.

New Order ‘Education Entertainment Recreation’

Obzirom da je prošli live album neobičnog naslova „∑(No,12k,Lg,17Mif) New Order + Liam Gillick: So it goes..“ bio namijenjen fanovima koji su željeli čuti neke rijetko ili nimalo izvođene pjesme u kombinaciji s orkestrom od 12 sintesajzera, novi live album „Education Entertainment Recreation“ donosi best of presjek New Ordera i neizostavnog Joy Divisiona.

Teško je reći bi li koncert održan u londonskom Alexander Palaceu 2018. godine ugledao svjetlo dana da svijet nije zatvorila pandemija koronavirusa. Nekako „Education Entertainment Recreation“ u toj konstelaciji stvari dolazi kao svojevrsni dug obožavateljima – podsjetnik da je bend tu s njima, da misli na njih iako ga nema na pozornicama. U tom smislu se može i pronaći opravdanje za čak tri live albuma koji su se nanizali nakon posljednjeg studijskog „Music Complete“ iz 2015. godine.

„Education Entertainment Recreation“ čini se kao vrhunac svega navedenog u njegovom naslovu; edukacija o najvažnijoj britanskoj post-punk skupini, kao i vrhunac zabave, time i rekreacije na mamutskom plesnom gigu pred oduševljenom londonskom publikom koju je i Bernard Sumner u par navrata upitao s pozornice zabavlja li se u potpunosti. Koncert uzvišeno započet Wagnerovom „Das Rheingold: Vorspiel“ s nastupom je ušao meko, sporo i nenametljivo sa „Singularity“ koja i na posljednjem studijskom albumu prerasta u plesni nabijeni broj zahvaljujući suradnji s Tomom Rowlandsom iz Chemical Brothersa. ‘Edukacija’, odmah na početku, a to je da New Order itekako znaju zavarati, spustiti loptu na zemlju, te potom još više iznenaditi.

„Regret“ i „Love Vigilantes“ osigurale su zlatni niz u tom prvom, udarnom dijelu koncerta, no uzlazna putanja dizanja raspoloženja bio je imperativ mančesterskih legendi te večeri. „Ultraviolence“ s drugog albuma „Power, Corruption & Lies“ vodio je do Joy Divisiona i pjesme „Disorder“, a potom se opet išlo s provjerenom adutom „Crystal“ da bi se s „Academic“ Bernard Sumner, Stephen Morris, Gillian Gilbert, Phil Cunningham i Tom Chapman ponovno vratili recentnom „Music Complete“ albumu. S istog je ubrzo odsvirana i „Tutti Frutti“, ali je prije toga zakotrljan hit „Your Silent Face“.

No sve navedeno kao da je bilo samo zagrijavanje za plesni electro naboj koji je uslijedio sa „Sub-culture” i „Bizzare Love Triangle“ (koja otvara drugi CD ovog izdanja) i jedno, slobodno se može reći, dugo adrenalinsko finale na kojem su se između ostalih još našle „Vanishing Point“, „The Pefect Kiss“, „True Faith“ i „Temptation“ i koje su ‘kuhale’ sve do „Atmosphere“ Joy Divisiona zamišljene kao nužno rapidno usporavanje tempa pred kraj, ali je ona pak (sasvim očekivano) prerasla u još jedan zvučno zapisani dokaz himnične magije i zbornog pjevanja koju sa sobom nosi.

„Atmosphere“ je dakako bila tek uvod u odjavni Joy Division triptih koji su New Order te večeri priredili publici u Alexander Palaceu. Druga kultna stvar koja je uslijedila bila je „Decades“ za koju se negdje do 2016. činilo da joj se New Order nikad neće koncertno vratiti, a te godine su je izveli mančesterskoj publici na Castlefield Bowlu. Dvije godine kasnije u Londonu već je bila neizbježni adut pred posljednju „Love Will Tears Us Apart“ koja je (treba li to uopće reći?) i te večeri poderala mnoge duše i dovela ovaj veličanstveni koncert do finalnog krešenda.

„Education Entertainment Recreation“ tako je novi dokaz zimzelenosti zvuka New Ordera (dakako i Joy Divisiona), tj. još jedan kvalitetni koncertni otisak jedinstvene grupe koja je odredila put i način kako rock pretopiti u plesni pop, te istovremeno i jednom i drugom dati uzvišenije značenje, a ne ih ukaljati u blato.

Ocjena: 9/10

(Warner / Dancing Bear, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X