Nick Cave i Dubioza kolektiv zatvorili EXIT

Najduži EXIT u svojih četrnaest izdanja ove je nedjelje priveden kraju. Rušili su se rekordi u posjećenosti, plaćanju hrane i pića, rušile se zidine, rušile se barijere, ali i dojmovi o najvećem festivalu regije. Vrijeme je za kraj i oproštaj.

Dubioza kolektiv na Exitu (Foto:Exit)

Bloc Party bio je dovoljno mlak u dosadašnjim nastupima prije EXIT-a da autor ovih redaka radije zaviri na Fusion gdje se orio legenradni Prong, negoli na Main Tesla Stage gdje prebire grupa nezadovoljnih i nesložnih momaka. Pioniri alter-metala Prong ni u novoj postavi, ni dvadeset i pet godina od osnutka ne zvuče nimalo mekše i lošije. Dapače, Victor je čudan tip u svijetu glazbe koji što je stariji bolje zvuči, a živi za svaki ton i svaki riff. Provevši nas kroz „For Dear Life“, „Beg To Differ“, „Irrelevant Thoughts“ i „Unconditional“, od trojke smo se morali oprostiti u korist šejtana – Nicka Cavea & The Bad Seedsa.

Kolektivni egzorcizam trebat će nakon nastupa Nicka Cavea, dijaboličnog, ali uglađenog sablasnog kosca što se nadvio nad pakao zvan EXIT dana kada, kako vole kazati, Bog odmara. A Behemot i njegovi saditelji zlog sjemena ušli su grandiozno kroz veliki pozornički portal, najavljen rascvjetalim vatrometom i poručili su sljubljenom tijelu od tisuća pulsirajućih srca „We No Who U R“ – poruku s aktualnog studijskog albuma „Push The Sky Away“, na kojem i jest pomalo bio fokus ovog ritualnog zavođenja. Nemirni dijabolik u crnom odijelu naveo je sljedbenike na vapaj već pri samim počecima, što i priliči jednoj „The Weeping Song“ za koje je pokušavao kročiti među pomahnitale ruke što su mu ubrzavale puls jednako koliko i Ellisovi trzaji po žicama zbog čega je stalno propitkivao „Čujete li mi otkucaje srca?“. Ubrzano srce moralo je popratiti stoga „Higgs Boson Blues“ i mračna obrada američkog klaska iz davnina „Stagger Lee“. Cave i The Bad Seeds povlače se atmosferičnom „Push The Sky Away“, ali ih spelovanje publike priziva na mračnu misu i priređuju tročinku od „We Real Cool“, „Red Right Hand“ i, dakako, „Jack The Ripper“. Iz mraka izašli, u mrak se povukli i sve nas opčinjenima ostavili kao jedina istinski vrijedna kombinacija ovogodišnjeg EXIT-a.

Nick Cave And The Bad Seeds na Exitu (Foto: Exit)

S Cavea se povlačilo u crni atrij viskija gdje je kao jedan od DJ-a večeri, novosadski Nikola Nežit sa svojim ‘revijalno’ mračnim setom uz Jack Daniels prisutne častio elektro-dance i ebm numerama, kombinirajući tako neobične neobjavljene pjesme iz različihih opusa poput Marilyna Mansona s novim, žestokim remiksevima poput novog Kanyea. Sve to i u Jack Daniels doveo je nezapamćen broj ljudi.

A i na Fusionu se oko dva iza ponoći okupila nezapamćena masa pred pozornicom miljenika EXIT-a i festivala generalno – Dubioze kolektiv. Najaktivniji i najenergičniji balkanski bend profilirao se kao festivalska atrakcija i novosadskim su nastupom za zatvaranje najkomercijalnijeg i najslabijeg, 14. EXIT-a to i potvrdili. Uvevši tako novine u svoje nastupe, osvježene saksofonom kao novim elanom vitaleom, novim ‘radnim’ uniformama i Microsoft Samom, Dubioza svaki koncert uspijeva transformirati u svoj mali mikro-svemir u kojem svi jednoglasno ore pjesme sa šest albuma proizašlih iz Dubiozine desetogodišnje radionice dobre energije. Bend ovih dana broji, ali ne slavi deset godina rada (o čemu ćemo u intervjuu ovih dana), a neumorno rade na novim materijalima, koje su i premijerno predstavili Novome Sadu. Tako je treći nastup na Fusionu otpočeo novitetom „One More Time“ čime nagovještavaju novo izdanje na engleskom jeziku. Kao i većina izvođača Fusiona, Dubioza je privukla svoje poklonike, pa je tako dinamika publike bila poprilično specifična i drukčija u odnosu na pozornice ostalih festivalskih razina. U sat i pol proveli su nas kroz sve faze benda dosad koje su djelomično i prearanžirane, na što publika odgovara, kao i uvijek s Dubiozom, s punim odobravanjem i oduševljenjem. Veliki bis za zatvaranje EXIT-a tako je bio eksplozija na kraju priče na kojoj uz hitove „Blam“ i „Kokuz“, za one nebalkanske strance, pozdravljaju s novom pjesmom „Fire“, odnosno ultimativnom plesnom zajebancijom „Balkan Funk“. Sve ovo pogodovalo je još jednom rekordu – posjećenosti Fusiona. Sjedni, pet.

Probrani izvođači u našim izvještajima potvrđuju da je organizacijski raskol, kao glavna kuloarska tema podno i unutar zidina, vidno i slušno utjecao na kvalitetu festivala. Nova organizacijska struktura zaboravila je ili ne zna premisu i ideju onog davnog, prvog EXIT-a što je 90 dana s manje zvučnim imenima i drukčijom publikom ujedinjavao ljude u Novom Sadu kao portalu za izlaz iz represivnog sustava. Mijenjaju se sustavi, mijenjaju se vremena, a ponajprije se mijenjaju ideologije, pa se od političkog festivala EXIT tako godinama polako, ali sigurno pretvarao u kapitalističku mehaničku životinju čiji zupčanici već polako počinju zapinjati, a konzument se zasićivati. Višestruko viđena imena što nisu ni blizu svog vrhunca, rasplinuće u konceptualnom smislu i odbacivanje vitalnih pozornica festivala dovelo je do dezorijentiranosti i tako istovremenog privlačenja ‘postoluša’ što se razbacuju na Cece, Rozge, Karleuše, Sevke i Dragane, odnosno krkana što tijekom godine u preuskim košuljama razbijaju flaše o pod od ekstaze na ‘pogođene riječi’. Svi oni sada čine vitalne organe jedne Dance Arene – foruma narkotika i lošeg, bezličnog zvuka bez emocije. Naravno, svi oni su ključ za kapitaliziranje i zgrtanja para pri čemu pomažu i sveprisutni Britanci s puno para i malo pameti, bez jasne ideje o životu; momci i djevojke kojima je EXIT tek jedna od europskih polugodišnjih putešestvija.

Saznajte više:

EXIT – nulti dan: Nile Rodgers, kiša i vatromet

EXIT 2013 – nulti dan u slici

EXIT – prvi dan: Žena-transformator, srpski hip-hop i bezokusni Snoop

EXIT – drugi dan: Žanrovski i stilski slalom na prašnjavom EXIT-u

EXIT 2013 – Fotogalerija: Ugođaj i ljudi

Rasplesani Thom Yorke za rekordno posjećeni EXIT

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X