Nine Inch Nails ‘The Downward Spiral’ – trideseti rođendan albuma koji je promijenio krajolik industriala

Antikomercijalno i mračno remek-djelo Trenta Reznora jedan je od ključnih albuma devedesetih koji je vlastita autora gurnuo u destruktivni vrtlog.

Nine Inch Nails ‘The Downward Spiral’

Početkom 1992. Nirvanin album „Nevermind“ zasjeo je na prvo mjesto Billboardove ljestvice. Bio je to jedan od prijelomnih trenutaka desetljeća u kojem su robusna vrata mainstreama popustila pred plimnim valom underground bendova. Noise, punk, post-hardcore i grunge, objedinjeni pod nazivom „alternativni rock“, odjednom su postali vruća roba na tržištu. Uz eksploziju pop-punka, uzlet industriala, pojavu groove metala i nastavak zlatne ere hip-hopa, početak devedesetih nagovijestio je vibrantan i šarolik period u glazbi i stvaranje uvjeta za rađanje nekog novog zvuka.

Te iste 1992. Trent Reznor, glazbeni genijalac koji stoji iza imena Nine Inch Nails, unajmio je vilu u Los Angelesu na adresi 10050 Cielo Drive. Bila je to ista vila u kojoj su u kolovozu 1969. sljedbenici Charlesa Mansona ubili pet osoba među kojima je bila i glumica Sharon Tate. Ubojstva koja su zgrozila Ameriku bila su jedan od ključnih događaja koji je ugasio kontrakulturnu revoluciju i razdoblje mladenačkog idealizma šezdesetih. Reznor je vilu pretvorio u studio u kojem su snimljeni EP „Broken“ i jedan od najvažnijih albuma devedesetih – njegov magnum opus „The Downward Spiral“, objavljen 1994. godine.

Nine Inch Nails na sceni su se pojavili 1989. s mračnim synth-pop albumom „Pretty Hate Machine“ koji je ponudio pitkiju verziju žanra inače karakterističnog po nagrizajućem i agresivnom zvuku. Nakon radikalnog zaokreta prema žestokom industrial metalu na EP-ju „Broken“, Reznor je zaključio da ne želi slijediti put mnogih bendova i upasti u zamku u kojoj svaki sljedeći album mora biti žešći i glasniji. Neizbježnu žestinu na sljedećem je albumu odlučio upakirati u fuziju široke palete zvukova, stilova i atipičnih produkcijskih pristupa.

Reznor je pri pisanju i snimanju „The Downward Spiral“ izbjegavao konvencionalne načine korištenja instrumenata i prepoznatljivih zvukova. Primjerice bubnjevi su snimljeni uživo da bi potom bili pretvoreni u loopove i semplove, a takav pristup vrijedio je i za gitare te syntheve čiji su zvukovi distorzirani i modificirani. „The Downward Spiral“ zbog toga i danas zvuči moderno i svježe, a tada, 1994., unio je suvremenost i futurističnost u zvuk koji je inspiraciju uglavnom crpio iz prošlosti.

Album konceptualno prati sunovrat pojedinca u ludilo koji na tom putu nihilistički uništava sve slojeve vlastite osobnosti vezane uz društvo, religiju, odnose, posao, seks i uvjerenja. Ključna inspiracija za Reznora bili su albumi „Low“ Davida Bowieja i „The Wall“ Pink Floyda. Slojevitost emocija koje pojedinac doživi na putu do točke nepovratnog uništenja predstavljena je kroz šaroliki raspon zavodljivih melodija, buke i atipičnih struktura pjesama čija dinamika klizi iz jedne krajnosti u drugu. Tako već od furiozne „Mr. Self Destruct“, na čijem se početku čuje semplirano udaranje zatvorenika iz scene kultnog filma „THX 1138“, album naglo uspori u tihu i funky pjesmu „Piggy“. U potonjoj se prvi put pojavljuje i lajtmotiv albuma u obliku sanjive kromatske melodije koja se na gitari, pianu i akustičnoj gitari pojavljuje još u pjesmama „Heresy“, „Closer“ i „The Downward Spiral“.

Usprkos činjenici da je bio radikalno antikomercijalan, te da ga je Reznor snimio prvenstveno kako bi proširio zvuk Nine Inch Nailsa, album je debitirao na 2. mjestu Billboard ljestvice i lansirao bend u glazbenu stratosferu. Ironično, velik uspjeh i iznenadna slava pretvorile su Reznora u protagonista njegova hvaljena albuma. Ionako već fragilan, Reznor se nije snašao pod medijskim reflektorima te je ostatak desetljeća proveo u destruktivnom vrtlogu depresije, droge i alkohola čime je „The Downward Spiral“ dobio na težini kao samoispunjavajuće proročanstvo za vlastitog autora.

Balans u Reznorovu životu tih godina držali su mnogi lijepi trenuci. Novi album je, u gotovo poetičnom razvoju događaja, impresionirao Davida Bowieja, čovjeka čiji je rad bio glavna inspiracija za njegov nastanak. Bowie se javio Reznoru i predložio mu zajedničku turneju. Dissonance turneja koja je održana 1995. označila je početak velikog prijateljstva, a Bowie je naposlijetku prema Reznorovim riječima bio ključan za njegov uspješan bijeg iz vrtloga ovisnosti.

Sedam godina kasnije Johnny Cash je na prijedlog Ricka Rubina snimio svoju verziju pjesme „Hurt“, finalnog emocionalnog krešenda albuma. Pjesma je u verziji američke glazbene ikone dobila novu dimenziju. „Nisam mogao vjerovati koliko je moćna. Odjednom je pjesma dobila potpuni smisao. Pjesmi sam rekao zbogom jer više nije bila moja“, zaključio je Reznor u jednom intervjuu, a iz poštovanja prema glazbenoj legendi, Nine Inch Nails otada na koncertima izvode Cashevu verziju pjesme.

„The Downward Spiral“ jedan je od ključnih albuma devedesetih i vjerojatno najbolji primjer eklektičnosti i kreativnosti tog desetljeća. Nine Inch Nails otada su svojevrsni žanr za sebe, bend koji ne zvuči kao nijedan drugi i kojeg su mnogi bezuspješno kopirali. Trent Reznor danas je više fokusiran na filmske kompozicije postavši traženim skladateljem koji u tandemu s Atticusom Rossom surađuje s Pixarom, Netflixom i HBO-om. No čak se i u njegovim soundtrackovima ponekad može čuti taj specifični otklon, posebna i mračna atmosferična crta Reznorova identiteta koja pogoni njegov kreativni žar i koja je, koliko god to bizarno zvučalo, na mjestu nasilno ugašene revolucije zapodjenula novu, zvukovnu revoluciju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X