Nipplepeople i Ida Prester u garaži MSU – pleši Zagrebe

Prostor garaže Muzeja suvremene umjetnosti čini se idealnim koncertnim prostorom, posebice u okolnostima kad se treba držati fizičkog razmaka kao jedne od mjera zaštite od koronavirusa. Naime, stalo bi u njega vjerojatno i tri tisuće ljudi, no za neki opći dojam, ne izgleda loše ni kad je tamo 700 posjetitelja, koliko ih je približno (ili možda točno) bilo u petak na koncertu Nipplepeople i Ide Prester.

Nipplepeople u garaži MSU-a (Foto: Vedran Metelko)

Kombinacija izvođača bila je dobro pogođena; Nipplepeople kao dokazana klupska atrakcija i frontwoman dobro poznatog sastava Lollobrigida koja je krenula u solo vode. Iako Ida Prester ima duži glazbeni staž od Nipplepeople sinoć ju je neminovno zapala situacija debitantice koja je dosad na regionalnom tržištu predstavila tri singla; „Minuta“, „Šansa“ i nedavno „Kvar“, a na pozornicu ispred MSU-a izašla je s bubnjarom koji je ujedno bio zadužen i sa sav ostali programirani instrumentarij. To se pokazalo dobrim izborom, jer prisustvo živih bubnjeva na nastupu uvijek i po pitanju kvalitete i adrenalina digne cijelu stvar.

Nešto više od pola sata Idinog nastupa bilo je i više nego ugodno iznenađenje. Priznajem da sam Lollobrigidu zadnji put uživo gledao uistinu davno i bend je otad prošao kroz razne faze i izmjene, poslušao sam i spomenute recentne singlove, no sve to je samo djelić slagalice kad je u pitanju nastup uživo. Singlovi su dakako prilagođeni radijskom airplayu i tu Prester ide u stilskom smjeru koji se pokazao dobitnim i za Bojanu Vunturišević, dakle, rekli bi inteligentan pop, ali s dovoljno plesnih motiva. No uživo Ida Prester ide u jednom drugom smjeru.

Ida Prester u garaži MSU-a (Foto: Vedran Metelko)

Podsjetila me pomalo na Róisín Murphy i njenu fazu nakon raspada grupe Moloko. Prester tu udara uzavrelo klupski – to je tvrdi i poletni ritam često uronjen i u obrasce rave partyja. Dakle, možete doći na idin koncert s predrasudama, ali će vas ugodno otpuhati i uključiti u plesnu mantru u koju će protkati i neke evergirne ex-Yu avangardnog popa kojem će isto dati zavidni klupski groove, kao što je to sinoć bio slučaj s „Detektivskom pričom“ slovenskog sastava Videosex i nezaboravne Anje Rupel.

Publika je sa svakom pjesmom pokazivala sve glasnije oduševljenje iz čega je jasno da osim što je odlično ispunila ulogu zagrijavanja pred zvijezde večeri, Ida Prester je u ovim suludim uvjetima 2020. po pitanju Zagreba napravila uvjerljivi i povrtatak i novi početak na pozornici. Jest da goru godinu od ove nije mogla odabrati za tako nešto, ali s još 5-6 ubitačno plesnih brojeva lako bi u kratkom vremenskom roku mogla doći na poziciju koju sad drže Nipplepeople.

Ida Prester u garaži MSU-a (Foto: Vedran Metelko)

Što se tiče Nipplepeoplea pak, oni su se sa svojim zamaskiranim imidžem činili kao proricatelji vremena u kojem smo se svi obreli obzirom na naše svakodnevno nošenje zaštitnih maski. Svojevrsni klupski stožer prije nego je stožer civine zaštite izmišljen. Ako je netko u skladu sa sadašnjim kodeksom ponašanja i odašiljanja te poruke s pozornice onda su to Nipplepeople – distanciranost na pozornici i zamaskiranost, na čemu su posebno radili netom prije pandemije jer je ista kostimografija pratila i nastup u Tvornici kulture s početka ove godine.

Nipplepeople u garaži MSU-a (Foto: Vedran Metelko)

U taj imidž se dakako uklapa i odbijanje elektro dua na bilo kakvu vrstu ‘općenja’ s novinarima, bilo verbalno ili pisano, ali i sama glazba – taj njihov sanjivo-sjetni minimal za koji nikad niste sigurni je li više u ambijentalnom modu ili plesnom zbog dezentno dizajniranih subsoničnih otkucaja basa, dakako sve dok ne dođe trenutak za „Frku“ Zdenke Kovačiček koja ‘skrši sputanost’ i ‘natjera’ da se malo opuste i zaplešuo i oni koji su dotada samo stajali i gledali nastup. Uvijek je i pitanje je li to pop koncert s elementima partyja ili party s elementima pop koncerta, ali sinoć to nije bilo ni bitno. Zagrebu treba i jednog i drugog.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X