Nirvana, Beck, Soundgarden, Elton John, R.E.M. izgubili mastere albuma u požaru u Universalu 2008.

Vjeruje se da su izvorni masteri Nirvaninog albuma ‘Nevermind’ nestali zauvijek, kao i većina Beckove glazbe.

Požar u Universal Music Groupu na Floridi 2008. godine (Foto: Wikipedia)

Ogroman požar sravnio je skladište Universal Music Groupa na Floridi još 2008. godine, ali o tome što se nalazilo unutra nije se znalo do prošle godine, a podsjećamo da je tamo bilo pohranjeno 500.000 visokokvalitetnih master snimaka, od kojih su mnogi bile legendarni albumi. Universal je priznao da su master snimke albuma između ostalih Nirvane, Soundgardena, Slayera, R.E.M.-a i Eltona Johna ili oštećene ili uništene u požaru.

Razlog tome što vijest dolazi 12 godina kasnije jest taj što Universal nikad nije rekao umjetnicima čija su djela bila pogođenim vatrom, čak ni onima koji su bili legalni vlasnici tih mastera. Šutnju je prekinuo New York Times, koji je inicirao umjetnike poput grupa Hole, Soundgardna i legalnih nasljednika Toma Pettyja da podnesu tužbe protiv Universala. Prema Rolling Stoneu, u sklopu pravnih postupaka, ovi umjetnici zatražili su “potpuni popis oštećenih zapisa”. Universal je sada odgovorio potvrđivanjem (putem podnesenih dokumenata) da su master snimke 19 umjetnika u vatri “ili oštećene ili uništene”.

Tko su “sretni umjetnici” koji su otkrili da su njihova djela otišla u prah? Žrtve su, uz Nirvanu, Soundgardenu, Slayera, R.E.M. i Eltona Johna sljedeći: And You Will Know Us by the Trail of Dead, Bryan Adams, David Baerwald, Beck, Sheryl Crow, Jimmy Eat World, Les Paul, Peter Frampton, Michael McDonald, Sonic Youth, Soundgarden, Suzanne Vega, Surfaris, White Zombie i Y&T.

Ako vam je taj popis kratak, obratite pozornost na to da je “Universal u početku tvrdio da je vatra zahvatila 17.000 djela umjetnika dok nisu krenule tužbe za štetu”, rekao je Howard King, jedan od odvjetnika umjetnika. „Sada kad se suočavaju s tužbom svojih umjetnika, tvrde da je samo nih 19 pogođeno. To odstupanje je neobjašnjivo.”

S druge strane, iz Universala tvrde da su druge kopije snimaka spremili negdje drugdje, bilo na vinilu ili kazeti, što je teško ne povjerovati. Za početak, diskograf neće reći koji su zapisi umjetnika spremljeni na sigurnosne kopije. Opisuju ih kao “određene originalne snimke bez miksa” i “određene izvorne višekanalne vrpce” – fraze koje su dovoljno nejasne da zvuče kao da su žurno i ažurno pregledavali ono što je pronađeno u nekim osamljenim ormarima za pohranu, a da nisu sigurni da točno znaju.

Vjeruje se da su izvorni masteri Nirvaninog albuma “Nevermind” nestali zauvijek, kao i većina Beckove glazbe. Na sav opravdani strah i paniku oko ovih razornih gubitaka, jedan je umjetnik reagirao na zaista ponizan način. Smash Mouth je izjavio: “Naš se gubitak ne može usporediti s tisućama ljudi koji su izgubili domove, kućne ljubimce, sjećanja pa čak i najmilije. To je gubitak koji zaista teško pada na naše srce.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X