Novi albumi Kronos Quarteta, ‘Folk Songs’ i ‘Ladilikan’

Posljednja dva albuma slavnog američkog gudačkog kvarteta izdana u svega tri mjeseca razmaka potvrđuju mnogo toga što o Kronos Quartetu već dobro znamo, da su vrlo produktivni, da vole surađivati i pristom istraživati najrazličitije glazbene stilove, te da nije svaki njihov izlet jednako uspješan.

Kronos Quartet "Folk Songs"
Kronos Quartet “Folk Songs”

Dva albuma Kronos Quarteta objavljena su u kratkom vremenskom razdoblju i mogu poslužiti kao graničnici ljeta. Prvi od njih, “Folk Songs”, objavljen je početkom lipnja, a suradnja s malijskim Triom Da Kali sredinom rujna. Riječ je o stilski potpuno različitim pločama, koje se osim po glazbenom izričaju koji pokrivaju, nažalost jednako razlikuju i kvalitetom.

Na “Folk Songs”, Kronos je okupio tri dame i momka koji s njima dijele etiketu Nonesuch, izvođače folk glazbe, kako bi odgudio pratnju narodnim pjesmama u njihovim izvedbama. Rezultat nažalost ne zadovoljava u mjeri u kojoj je ideja obećavala, prvenstveno zato što kvartet ne doprinosi dovoljno tom tipu pjesama, no ni to nije jedini razlog. Četvero izvođača svi redom objavili su i vlastite albume ove godine i doima se kao da su za ovaj usputni projekt ostavili samo neiskoristive viškove.

Najzastupljenija gošća na albumu, s čak tri pjesme, Rihannon Giddens izbacila je u veljači svoj odlični “Freedom Highway” (o kojemu smo pisali), pa je za Kronosov projekt odabrala dvije stare pjesme i jednu koja vjerojatno nije bila dovoljno dobra da nađe mjesto na albumu. “Factory Girl” je irska narodna pjesma koju je Giddens objavila na EP-ju istoga imena između dva redovna albuma, a poznatu veriju iste izvodili su The Cheiftains sa Sinéad O’Connor. Pjesma je to u kojoj Rhiannon dobiva priliku pokazati čari svoga glasa, ali verzija s “Folk Songs” ne donosi poseban napredak u odnosu na verziju s njezina EP-ja, a to je pogotovo slučaj s “Last Kind Words”, koja je mnogo bolje aranžirana na njezinom prvijencu.

Sam Amidon se ovogodišnjim albumom “The Following Mountain” po prvi put bacio u autorske vode, ali na ovom albumu vokalno zvuči kao Bert Janch na sedativima, a Kronosova pratnja je lijepa i osjećajna, ali za takav izričaj nije bio potreban razvikani klasični kvartet. Natalie Merchant dopale depresivna i teška “The Butcher’s Boy” i engleska balada “Johnny Has Gone For A Soldier”, dok se čini da je ipak najviše sebe u ove izvedbe dala Olivia Chaney, koja je ove godine objavila album “The Queen of Hearts” s bendom The Decemberists pod zajedničkim imenom Offa Rex. Ona izvodi irsku “Rambling Boys of Pleasure” i francusku “Montaigne, que tu es haute” koja donosi rijedak trenutak živosti inače premračnog albuma.

Trio Da Kali & Kronos Quartet "Ladilikan"
Trio Da Kali & Kronos Quartet “Ladilikan”

Kronosov drugi ovogodišnji album “Ladilikan” uspijeva mnogo više postići kombinirajući klasičnu europsku pozadinu kvarteta s egzotikom afričkih ritmova, jezika i instrumentarija trija Da Kali. Od svih afričkih zemalja, Mali je nekako napravio najveći iskorak prema ušima svijeta, od savanskog bluesa Ali Farka Tourea, preko uspjeha tuareških plemena Tinariwen i Tamikrest, kao brojnih albuma koje objavljuje izdavačka kuća Glitterbeat Records. Niti ova suradnja nije prvi put da se Kronos Quartet našao u Maliju, budući da su prije petnaestak godina snimili album s Rokijom Traoré.

Trio Da Kali čine pjevačica Hawa Diabaté, čiji je otac slavni Kassé Mady Diabaté, te balafonist Fodé Lassana Diabaté i Mamadou Kouyaté koji svira bas n’goni lutnju. Kad se ovakvom instrumentariju pridruži probijajući gudački kvartet nastaju doista uzbudljive stvari. Jedna od njih je svakako i gospel pjesma “God Shall Wipe All Tears Away”, koju je slavno izvodila Mahalia Jackson, a koju Hawa pjeva na jeziku Bambara.

Ako se “Folk Songs” čini kao kompilacija koju je izdavačka kuća sklepala kako bi dodatno promovirala nove albume gostujućih zvijezda, “Ladilikan” je inovativan i odličan album na koji i Kronos Quartet i Trio Da Kali mogu biti izrazito ponosni.

Ocjena:

‘Folk Songs’: 6/10
(Nonesuch, 2017.)

‘Ladilikan’: 8/10
(World Circuit, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X