Novi singl Miloša Zupca i Milana Koraća je prepjev jedne od najpopularnijih čileanskih protestnih pjesama

Pjesma ‘El derecho de vivir en paz’ (‘Pravo na život u miru’) koju je objavio Viktor Hara 1971. godine, u verziji Miloša Zupca i Milana Koraća nosi naziv ‘Svaki čovek’.

Miloš Zubac i Milan Korać (Foto: Đorđe Bubnjević)

Miloš Zubac i Milan Korać, novosadski kantautori koji iza sebe imaju zajedničke albume “Spektakl” (2014) i “Serbia” (2019) objavili su singl “Svaki čovek”, posvećen čileanskom kantautoru, kazališnom redatelju, folkloristu, učitelju i političkom aktivisti – Victoru Jari (1932‒1973).

Victor Jara koji je bio veliki poštovalac Che Guevare i do kraja lojalan čileanskom predsjedniku Salvadoru Allendeu, uhapšen je tijekom Pinochetovog vojnog puča 11. rujna 1973, a potom mučen i ubijen zbog svojih ljevičarskih uvjerenja na ozloglašenom Stadionu Chile, koji danas nosi upravo njegovo ime. S vremenom je izrastao u jedan od velikih simbola protivljenja zlu u Južnoj Americi i u svijetu, ali na Balkanu se o njemu nedovoljno zna.

Singl “Svaki čovek” izašao je na dan Jarine smrti, 16. rujna. U pitanju je Koraćev prepjev jedne od Harinih najpoznatijih angažiranih pjesama “El derecho de vivir en paz” („Pravo na život u miru”) koju je prije nekoliko godina obradio i Roger Waters. U Koraćevoj i Zubčevoj verziji čuju se i pojedini stihovi Harine pjesme testamenta “Manifesto”, također prepjevane na srpski jezik.

Ovim singlom Miloš Zubac i Milan Korać najavljuju i album Novih Odmetnika – kolektiva južnoslovenskih kantautora, pjesnika i muzičara, kojem obojica pripadaju, a koji će biti objavljen 2023. godine povodom pedeset godina od smrti čileanskog umjetnika. Kompletan album bit će posvećen Harinom životu. Stihove je napisao Mehmed Begić, književnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a Zubac i Korać će učestvovati zajedno s drugim regionalnim kantautorima poput Nine Romić, Nemanje Nešića, Sanela Marića i Katarine Juvančič.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X