Novinari Dubrovačkog dnevnika grafit grupe Kiša metaka povezali s nacionalističkom histerijom

Članak naslova ‘MALOUMNICI SRAMOTITE NAS U Gradu ponovno osvanuo ratoubilački grafit’ u Dubrovačkom dnevniku službeno može ući u anale kao primjer potpune novinarske nepismenosti, ujedno i potpunog izostanka zdravorazumskog razmišljanja u novijoj hrvatskoj povijesti.

Grafit koji je uzburkao (novinarske) duhove u Dubrovniku (Izvor: DubrovackiDnevnikrtl.hr)
Grafit koji je uzburkao (novinarske) duhove u Dubrovniku (Izvor: DubrovackiDnevnikrtl.hr)

“Nakon što je saborski zastupnik srpske manjine jučer izjavio, nakon žestoke rasprave u Saboru oko ministra kulture Zlatana Hasanbegovića, kako su sada na rubu ne samo da šalju verbalne metke nego i da se počnu tući, njegova izjava je dobila epilog u Dubrovniku. Neukusan i neprimjeren grafit jutros je osvanuo u Pilama kraj crkvice sv. Đurđa. Nepoznati počinitelj ili više njih ispisali su na kamenu ‘Kiša metaka’ vjerojatno aludirajući na Pupovčevu izjavu, ne napisavši i riječ verbalnih metaka iz autentične izjave, što je vjerojatno zaboravio ili mu je bilo teško ispravno napisati,” – piše tako Dubrovački dnevnik u uvodnom tekstu koji je naslovljen velikim štampanim slovima: “Maloumnici sramotite nas”.

Uistinu su riječi nekad poput bumeranga, jer osim što se nepotpisani novinar (ili novinari) spomenutog portala prekrstio ministra Zlatka Hasanbegovića u Zlatana, utoliko nije svjestan svijeta izvan političkih okvira. Da jest, znao bi da je Kiša metaka splitski hip hop sastav i bilo bi mu jasno da je riječ o ‘običnom’ grafitu supkulturne glazbene scene. Ovako autor teksta, fotograf i urednik koji je dao zeleno svjetlo takvom članku pridonijeli su širenju medijske panike kod one populacije koja ne zna o čemu je riječ, tj. salvama smijeha kod onih koji znaju i ne mogu vjerovati da čitaju spomenuti tekst.

Zahvaljujući takvim člancima prosječnom čitatelju uistinu nije teško etiketirati novinare kao maloumnike. Obzirom na ideološku histeriju koja trese ovu zemlju u kojoj bi jedina logična pitanja bila: Gdje su (ukradeni) novci? I ima li posla/budućnosti? Ovakvo besmisleno dolijevanje ulja na vatru i izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, jer je bilo teško upisati “Kiša metaka” u internetsku tražilicu, uistinu zaslužuje da nepotpisanim kolegama koji su plasirali taj članak u Dubrovačkom dnevniku hladne glave poručimo: maloumnici sramotite nas.

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh