‘Nulti krajolik’ Bruna Pavića proglašen najboljim hrvatskim dokumentarcem na trećoj dodjeli Nagrade Dokumetar

Nominirani su bili i ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića te ‘Čekaj me’ Damira Markovine.

Bruno Pavić (foto: Dokumentarni.net)

Portal Dokumentarni.net u subotu 9. srpnja po treći je put odabrao najbolji hrvatski dokumentarni film protekle godine. Kao i uvijek, cilj Nagrada Dokumetar je kroz valorizaciju godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma, povećati vidljivost domaće dokumentaristike u medijima te u široj javnosti. Za razliku od prošle dvije godine, kada su se dodjeljivale i strukovne nagrade, ove je uručena isključivo jedna – ona za najbolji dokumentarac o kojoj odlučuje žiri redakcije portala.

Među tri nominirana filma ušli su “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) Bruna Pavića, “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića i “Čekaj me” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D; 2021.) Damira Markovine.

Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2021. godine osvojio je “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) redatelja Bruna Pavića, dok je ovogodišnji žiri (Janko Heidl, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević) svoju odluku obrazložio sljedećim riječima:

“Iako prepoznatljivog lokalnog konteksta, film ‘Nulti krajolik’ stremi mnogo šire prema globalno relevantnoj problematici. Ne zadovoljivši se s klasičnim rješenjima, Bruno Pavić inzistira na performativnosti nadvladavajući tezičnost u koju filmovi slične problematike ponekad zapadaju. Aktivistički je impuls ipak neprekidno prisutan i usmjerava gledateljevu imaginaciju prema prostoru u kojem obitava. Na tragu suvremenih kretanja u dokumentarnom filmu, a koji uključuje interferencije rodova i žanrova, Pavić iskorištava potentnu temu ekologije ne bi li intenzivirao sliku općeg društvenog propadanja.”

Svoju nagradu – Top of the Docs – za najbolji prošlogodišnji domaći dokumentarac dodijelio je i glavni urednik portala Hrvoje Krstičević, također filmu “Nulti krajolik” Bruna Pavića.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X