Ravno do dnamagazin pop kulture

ISSN 1848-8331

Portal Ravno do dna pokrenut je 26. ožujka 2011. godine. Sama ideja se u glavama trojice frustriranih pregalaca u korporativnom mediju rodila koji mjesec ranije, na redovitom ručku u gostionici s gotovim jelima negdje na Remetinečkoj cesti.

Ciljeva je bilo nekoliko. Osim onog prizemnog, a taj je bio spasiti sebe iz ralja medijskih menadžera koji su klik, lajk i mamce u naslovu štovali poput božanstava, pomislili smo i da ne bi bilo loše pisati o onome što volimo i čime se duhovno hranimo, o onome o čemu smo pisali godinama unazad, a dobivali sve manje prostora na srednjostrujaškim stranicama ili domenama, jer: “To nije atraktivno, to se ne čita.”

A ispalo je da se čita, itekako. O muzici. Ali i o filmu, stripu, književnosti… O muzici, u prvom redu.

Nije Ravno do dna izmislio ništa revolucionarno. Recenzije, koncertni reporti, osvrti o umjetničkim formama i “kulturne” reportaže postojali su i desetljećima prije. Trebalo je samo dokazati da posvećeni i strastveni autorski tekstovi nisu relikti prošlosti u svijetu u kojemu je copy/paste novinarstvo i ignorantski pristup medija prema svemu što nosi kvalitetu, napose u pop-kulturi, usvojena civilizacijska tekovina. Nije Ravno do dna bio sam u toj borbi, kao što nije ni danas, iako rat još ni izbliza nije dobiven – specijalizirani mediji još su, što se institucionalne podrške i prepoznavanja tiče, na marginama.

Neki su ciljevi ipak ostvareni. Mi smo dobili platformu na kojoj pišemo o onome o čemu bismo i sami željeli čitati. Glazbenici i ostali umjetnici, koji razmišljaju izvan okvira i koji se nisu svrstali u zabavno-estradne eskadrone, dobili su još jedan izlog za vlastitu vidljivost. I njima i sebi samima dokazali smo da postoji publika koja čita i koju zanima. Nije se Ravno do dna te 2011. postavio kao spasitelj alternativne i underground scene, koja bi, dakako, postojala i bez nas. Ovaj portal je želio i želi biti kroničar onoga što se na toj sceni događa i o čemu mislimo da valja pisati.

Ravno do dna postao je relevantan i nezaobilazan svima koji ne pristaju na formatiranu stvarnost ovdašnjeg mainstream etera. Nama dovoljno. Zasad.

Čitamo se!

  • 1
    Share

Odgovori

Your email address will not be published.

*