Ravno do dnamagazin pop kulture

ISSN 1848-8331

Portal Ravno do dna pokrenut je 26. ožujka 2011. godine. Sama ideja se u glavama trojice frustriranih pregalaca u korporativnom mediju rodila koji mjesec ranije, na redovitom ručku u gostionici s gotovim jelima negdje na Remetinečkoj cesti.

Ciljeva je bilo nekoliko. Osim onog prizemnog, a taj je bio spasiti sebe iz ralja medijskih menadžera koji su klik, lajk i mamce u naslovu štovali poput božanstava, pomislili smo i da ne bi bilo loše pisati o onome što volimo i čime se duhovno hranimo, o onome o čemu smo pisali godinama unazad, a dobivali sve manje prostora na srednjostrujaškim stranicama ili domenama, jer: “To nije atraktivno, to se ne čita.”

A ispalo je da se čita, itekako. O muzici. Ali i o filmu, stripu, književnosti… O muzici, u prvom redu.

Nije Ravno do dna izmislio ništa revolucionarno. Recenzije, koncertni reporti, osvrti o umjetničkim formama i “kulturne” reportaže postojali su i desetljećima prije. Trebalo je samo dokazati da posvećeni i strastveni autorski tekstovi nisu relikti prošlosti u svijetu u kojemu je copy/paste novinarstvo i ignorantski pristup medija prema svemu što nosi kvalitetu, napose u pop-kulturi, usvojena civilizacijska tekovina. Nije Ravno do dna bio sam u toj borbi, kao što nije ni danas, iako rat još ni izbliza nije dobiven – specijalizirani mediji još su, što se institucionalne podrške i prepoznavanja tiče, na marginama.

Neki su ciljevi ipak ostvareni. Mi smo dobili platformu na kojoj pišemo o onome o čemu bismo i sami željeli čitati. Glazbenici i ostali umjetnici, koji razmišljaju izvan okvira i koji se nisu svrstali u zabavno-estradne eskadrone, dobili su još jedan izlog za vlastitu vidljivost. I njima i sebi samima dokazali smo da postoji publika koja čita i koju zanima. Nije se Ravno do dna te 2011. postavio kao spasitelj alternativne i underground scene, koja bi, dakako, postojala i bez nas. Ovaj portal je želio i želi biti kroničar onoga što se na toj sceni događa i o čemu mislimo da valja pisati.

Ravno do dna postao je relevantan i nezaobilazan svima koji ne pristaju na formatiranu stvarnost ovdašnjeg mainstream etera. Nama dovoljno. Zasad.

Čitamo se!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Odgovori

Your email address will not be published.

*