Objavljen akademski rad o mosh pitovima

Dubiozno proučavanje inspirirano heavy metalcima ugledalo svjetlo dana.

Mosh pit (Izvor: Youtube)

Cornell University objavio je rad koji mosh pit uspoređuje s fenomenom “gibanja plinovitih partikala” koji je primjenjiv na velike grupe ljudi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w0ByqwucMAE[/youtube]

Naslov rada je “Grupno gibane u moshevima na heavy metal koncertima” i sastoji se od svega četiri stranice, a dostupan je u cijelosti kroz studetsku knjižnicu fakulteta. Zanimljiv je jer pojavu tumači kroz matematičke formule, citate fizikalnih zakona, a započine s tezom:

“Koristeći se javno dostupnim video snimkama, pristupili smo istraživanju visoko energizianog grupnog kretanja publike na heavy-metal koncertima. Smatrajući kako ta ekstremna društvena okupljanja proizvode slično ekstremna ponašanja: neorganizirano stanje slično plinu koje se naziva mosh pit i organizirano stanje nalik vrtlogu koje se naziva circle pit. Oba fenomena reproducirana su u simulacijama jata pokazuju kako ljudsko kolektivno ponašanje biva  usklađeno s predviđanjima iz jednostavnijih modela.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nOHY1YxX5iA[/youtube]

Uz pomoć Maxwell-Boltzmannove distribucije autor rada, Jesse L. Silverberg i suradnici istražuju razliku između boot-to-scull kaosa i organiziranije verzije mass trashinga, dok o skankingu nema ni riječi. Mosheri u radu postaju MASHeri odnosno akronim za Mobile Active Simulated Humanoids.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N3IVKjG0aAk[/youtube]

Svrha rada je postići bolje razumijevanje kolektivnog kretanja u protestima, neredima i panici što može voditi prema novim arhitektonskim dizajnima i principima sigurnosti koj bi smanjili rizik od ozljede u ekstremnim društvenim okupljanjima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X