Objavljen akademski rad o mosh pitovima

Dubiozno proučavanje inspirirano heavy metalcima ugledalo svjetlo dana.

Mosh pit (Izvor: Youtube)

Cornell University objavio je rad koji mosh pit uspoređuje s fenomenom “gibanja plinovitih partikala” koji je primjenjiv na velike grupe ljudi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w0ByqwucMAE[/youtube]

Naslov rada je “Grupno gibane u moshevima na heavy metal koncertima” i sastoji se od svega četiri stranice, a dostupan je u cijelosti kroz studetsku knjižnicu fakulteta. Zanimljiv je jer pojavu tumači kroz matematičke formule, citate fizikalnih zakona, a započine s tezom:

“Koristeći se javno dostupnim video snimkama, pristupili smo istraživanju visoko energizianog grupnog kretanja publike na heavy-metal koncertima. Smatrajući kako ta ekstremna društvena okupljanja proizvode slično ekstremna ponašanja: neorganizirano stanje slično plinu koje se naziva mosh pit i organizirano stanje nalik vrtlogu koje se naziva circle pit. Oba fenomena reproducirana su u simulacijama jata pokazuju kako ljudsko kolektivno ponašanje biva  usklađeno s predviđanjima iz jednostavnijih modela.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nOHY1YxX5iA[/youtube]

Uz pomoć Maxwell-Boltzmannove distribucije autor rada, Jesse L. Silverberg i suradnici istražuju razliku između boot-to-scull kaosa i organiziranije verzije mass trashinga, dok o skankingu nema ni riječi. Mosheri u radu postaju MASHeri odnosno akronim za Mobile Active Simulated Humanoids.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N3IVKjG0aAk[/youtube]

Svrha rada je postići bolje razumijevanje kolektivnog kretanja u protestima, neredima i panici što može voditi prema novim arhitektonskim dizajnima i principima sigurnosti koj bi smanjili rizik od ozljede u ekstremnim društvenim okupljanjima.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X