Objavljen program devetog Zagreb Book Festivala

Ove se godine festival održava od 22. do 26. svibnja, po deveti put, sa krovnom temom ‘Promjena’.

Zagreb Book Festival

Zagreb Book Festival važno je mjesto na književnoj i kulturnoj mapi Zagreba i Hrvatske – već godinama spaja književnost i globalno važne aktualne probleme, umjetnost i politiku, kreativce i intelektualce čija nas misao inspirira i potiče na kritičko razmišljanje.

Ove se godine festival održava od 22. do 26. svibnja, po deveti put, sa krovnom temom „Promjena“, a cjelokupni program festivala možete pronaći ovdje.

Zagreb Book Festival sada već tradicionalno okuplja veliki broj gostiju koji uključuju domaće književnike i publiciste kao i inozemne goste. A festival će ove godine opet biti poznato mjesto osnaživanja živog susreta, dijaloga i druženja autora i čitatelja.

Svijet u kojem živimo prepun je ruptura, bolnih procjepa s kojima treba živjeti i nositi se kako u svakodnevici tako i na širem životnom planu. Lom postaje jedini kontinuum, nepredvidivo postaje jedino predvidivo. Čovjek je prožet strahom od budućnosti u polju intimnog, političkog, društvenog, ekološkog, egzistencijalnog. Osjećaj nesigurnosti postaje temeljni osjećaj. Vrijeme pandemije promijenilo je ljudske odnose, otvorilo mnoge pandorine kutije u čovjekovoj nutrini te na kušnju stavilo psihološku izdržljivost. Svoju je samosvojnost nesklonu čovjeku pokazala i priroda na više načina, između ostalog, kroz elementarne nepogode koje su dodatno narušile osjećaj stabilnosti i sigurnosti – Zemlja koja se iznutra preslaguje i trese živi neki svoj život. Time je osim tla pod nogama poljuljano i ono temeljno uvjerenje o dometu čovjekova utjecaja – moć i nemoć odmjerile su i još uvijek odmjeravaju snage.

Preslagivanje izvana nužno zahtijeva i preslagivanje iznutra – promjenu! Pitanje ostaje kakvu promjenu trebamo, iz kojeg izvora i impulsa bi ta promjena trebala doći, te s kojim vrijednostima. Prije (s)kretanja valjalo bi stati, zapitati se, osluhnuti. Iako se čežnja za obnovom unutarnjeg prostora kao i ljudskih odnosa može činiti utopijska, ona je nužna – zaokret i prilagodba novome svijetu kakav jest jedini je način da život postane više od preživljavanja. Teme koje ove godine donosi Zagreb Book Festival odnose se upravo na promjene u ljudskim odnosima, nadasve u čovjekom odnosu prema samome sebi, a onda i prema Drugome. Povjerovati u promjenu i pronaći iskru iz koje bi potekla, pojavljuje se kao moguća stvarnost.

Ovogodišnji programski odbor čine: direktorica festivala Petra Ljevak, novinarka Morana Kasapović i novinarka i pjesnikinja Sanja Baković. Program se sastoji od nekoliko, već tradicionalnih, programskih cjelina kao što su panel diskusije, promocije knjiga, tribine i dječji program, ali ove godine i premijerno predstavljamo dva nova programska formata – „Storytelling“ te „Knjige i vino“. Festival donosi oko petnaest događanja i dovodi tridesetak autora iz Hrvatske i inozemstva; posjetitelji će svakoga dana moći sudjelovati na panelima i predstavljanjima knjiga.

Svi programi održavat će se u prostoru KIC-a u Preradovićevoj 5 kao i u Knjižari Ljevak i knjižnici Bogdana Ogrizovića. Ulaz na sve programe je besplatan.

Paneli: ljubav, anksioznost i strah, društvene promjene

I ove godine naš središnji programski format čine panel diskusije koje će se održavati u prostorima KIC-a. O promjeni pogleda na ljubav te pokušaju davanja odgovora na pitanje treba li ljubav modernizirati, razgovarat će Dora Šustić, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić. Premijerno će biti i predstavljen programski format „Knjige i vino“ u kojemu će sudjelovati Damir Karakaš u kafiću KIC gdje ćemo uz vino razgovarati o tome kako nas promjene oblikuju. Proteklih par godina zaista je bilo teško za svakoga od nas, a na temu anksioznosti i straha razgovarat ćemo sa švicarskom psihoanalitičarkom Jeannette Fischer, Natašom Jokić Begić i Monikom Herceg. Društvene promjene i pitanja kakve promjene trebamo pokušat će odgovoriti Nika Kovač, Marko Tomaš i Tomislav Klauški. Drugi specijalni programski format koji će također biti premijerno predstavljen je „Storytelling“ u kojemu će Emir Imamović Pirke, Borna Sor i Nora Verde pričati o vlastitim promjenama koje su im važne jer dobre priče važno je čitati, ali i slušati.

„Je li majka umrla?“ – Vigdis Hjorth

Gošća ovogodišnjeg izdanja ZBF-a je najčitanija norveška autorica Vigdis Hjorth, koja je za svoj roman „Je li majka umrla?“ bila nominirana za ovogodišnjeg Bookera! Roman Je li majka umrla? šokantna je i brutalno iskrena priča o najfundamentalnijim čežnjama i razočaranjima u našim životima. Svojim prepoznatljivim glasom autorica postavlja pitanje kako se pomiriti s prošlošću kad ne postoji mogućnost dobivanja zadovoljštine a niti prihvaćanja onog što se dogodilo.

„Mržnja“ – Jeannette Fischer

Švicarska psihoanalitičarka Jeannette Fischer istražuje nagone koji vode do mržnje i djelovanja iz mržnje. Mržnja prema drugima počinje kao mržnja prema samomu sebi. To pak ima svoj uzrok u osjećajima krivnje koje su drugi u nama pokrenuli u djetinjstvu. Autorica te mehanizme, među ostalim, obrazlaže studijama slučajeva Andersa Breivika i mladića koji se pridružio ISIL-u.

„Pisma tebi“ – Nika Kovač

Nika Kovač politička je aktivistica i antropologinja, suosnivačica i ravnateljica Instituta 8. mart. Ovo je knjiga pisama namijenjenih tebi. Pisama koja govore o hrabrosti, umoru, sumnjama, pobjedama, veselju i strahu. Pisama koja govore o značenju upozoravanja na nepravde, o značenju socijalne države i ravnopravnog društva. Pisama koja govore o promašenim idealima ljepote, kupovini i prijateljstvu. Pisama koja slave naše greške i različitost. Ovo je knjiga pisama o meni, tebi i o svima nama. Knjiga je namijenjena svima, a šalje poruku da samo zajedno možemo stvoriti drugačiji, bolji svijet.ž

„Priručnik za preživljavanje“ – Grof Darkula

Priručnik za preživljavanje” knjiga je životu, življenju i preživljavanju u svijetu koji nije uvijek i za sve mjesto u kojem se lako opstaje. Knjiga je to o odrastanju, o gubljenju i pronalaženju, o prvim ljubavima, prvim seksualnim otkrivanjima sebe i drugih, prvim prekidima i slomljenim srcima. Knjiga je to i o smrti, gubitcima voljenih osoba, skrivanju kvir identiteta u maloj sredini, strahovima, osobnom rastu, mentalnim bolestima koje vam preokrenu život, bijegu od vjere koju vam je nametnuta, vlastitim i tuđim (toksičnim) obiteljima i partnerskim vezama te društvu u kojem vlada nepravda zbog koje jedni uživaju povlastice, a drugi dobivaju po glavi. Sastavljena od 20 naizgled međusobno nepovezanih poglavlja kroz koja su autori hrabro ispričali istinite priče iz svojih života, ova je knjiga jedna cjelina i prikazuje tešku realnost u kojoj su živjeli i u kojoj mnogi od nas još uvijek žive. “Priručnik za preživljavanje” daje smjernice za život, ne libi se pričati o onome o čemu mnogi šute, ali daje i nadu u bolje sutra koje nas uvijek može čekati iza ugla.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X