Objavljena ‘Greatest Hits Collection’ utjecajne novovalne grupe U škripcu

U škripcu, utjecajna novovalna grupa, čiji albumi danas imaju antologijski status dobila je svoje prvo kompilacijsko izdanje

U škripcu ‘Greatest Hits Collection’

“Greatest Hits Collection” donosi dvadeset velikih hitova benda koji se s prvim albumom, riječima novinara i glazbenog kritičara Bojana Mušćeta, iz alternativnog miljea transformirao u pravu pop atrakciju. Prvijenac “Godine ljubavi” objavljen je 1982. godine, a s pjesmom “Kao u boji” pokazali su veličanstvenu zrelost iako još u osnovnom zamahu. Godinu dana kasnije objavili su ključni album “O je!” koji je predstavljao i njihov zenit, ne samo u autorskom, nego i u izvedbenom i osobito produkcijkom smislu. Pjesme “Noć ča-ča-ča” i “Kockar” i danas se mogu nositi s produkcijskim standardima radijskih postaja i klubova, a hitovi “O je!” i “Siđi do reke” imaju status evergreena. Izvrsno uklopljeni neoromantičarski trendovi još su više pridonijeli uspjehu benda. Ekstenzija ovog albuma, mini LP “Nove godine” objavljen iste godine imao je još komercijalniju notu, pa je hit “Koliko imaš godina” bendu osigurao status prvoklasne glazbene senzacije.

Početkom osamdesetih beogradska demo scena je buktala pa je nakon “Paket aranžmana” svjetlo dana ugledala i sjajna kompilacija “Artistička radna akcija” s deset beogradskih novovalnih bendova. U škripcu je s dvije pjesme, “Pamflex dom” i “Južno voće” naznačio svoj artistički potencijal koji vješto kombinira pop postulate i post-punk manirizam. Uz vrstan i prepoznatljiv vokal Milana Delčića Delče i ingenioznost klavijaturista i autora Zorana Vulovića , U škripcu je samo s dvije pjesme naznačio da se beogradska alternativna scena neće zaustaviti na “Paket aranžmanu”. Svi njihovi albumi to su i potvrdili, a nakon četvrtog albuma “Budimo zajedno” objavljenog 1984. godine dolazi do promjene članova u bendu.

Kasnije se band okupio s novim pjevačem, u jednom trenutku vratio se i Delča te su objavili album “Izgleda da mi smo sami” s kojeg se izdvojila naslovna pjesma. Ono što su U škripcu napravili u svega četiri godine ljubavi, od 1981. do 1984., svakako im priskrbljuje status jednoga od najvažnijih bendova na ovim prostorima. Nažalost, 2011. godine napustio nas je pjevač Milan Delčić Delča pa je ovo izdanje, u sklopu kojeg se nalaze nikad objavljene fotke benda autorice i također kultne figure tog vremena Goranke Matić, posvećeno njegovom glasu i djelu.

Izdanje “Greatest Hits Collection” grupe U škripcu dostupno je na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 69 kuna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X