Objavljena knjiga Bege Fanka ‘Dobar Rep: kako sam objasnio i završio pravi rep’

Beogradska izdavačka kuća Popbooks objavila je debitantsku knjigu autora Predraga Vukčevića Bege Fanka ‘Dobar Rep: kako sam objasnio i završio pravi rep’ u kojoj ovaj autor objašnjava kako i zašto se dogodio kraj povijesti rap glazbe, i to baš u Beogradu, prije nekoliko godina.

  •  
  •  
Predrag Vukčević – Bege Fank (Foto: Marko Popović)

„Stigla je knjiga u kojoj sam uz lične priče o odrastanju s repom i o tome kako ga je moja generacija odomaćivala na našim prostorima, rešio i globalno najvažnije pitanje – “Šta je (pravi) rep?” A zatim – kao da to sve nije dovoljno – pokazao i kako sam taj pravi rep svojim konceptom Dobrog repa logički izveo do kraja, završio njegovu istoriju. Nije da moje izjave samo zvuče previše razmetljivo već one zaista jesu takve i to namerno. Objasnio sam zbog čega je bitno biti razmetljiv, biti kul i kako nas tome uče mnoštva prevara raznih varalica, a najviše crnih muljatora i elite muljatorske ekipe – crnih makroa. Konačno, objasnio sam kako sam prevario sebe da bih postao apsolutno dobar“, kaže o knjizi sam autor Predrag Vukčević – Bege Fank.

Bege Fank – Dobar rep: kako sam objasnio i završio pravi rep

Knjiga „Dobar Rep“ Predraga Vukčevića Bege Fanka nesvakidašnja je provokativna vožnja kroz povijest stila, nabijena erudicijom, stavom i – možda najvažnije – duhom. Riječ je o autentično napisanom vodiču kroz najvažnije sociološke i društvene fenomene afroameričke kulture druge polovice 20. stoljeća (preciznije – nakon sloma Pokreta za građanska prava Afroamerikanaca) koji u središte društvenih previranja postavlja muljatora kao vitalni borbeni stroj spremog da se uspješno nosi kako s bijelačkim rasizmom, tako i s kapitalističkom represijom koju je bijela zajednica nametnula ostalima.

Paralelno s tim, knjiga zagovara vrednovanje srpske i jugoslavenske tradicije zasnovane na beatovima i rimama, analizirajući i dajući nerijetko ekscentrična, ali uvijek duhovita i argumentirana tumačenja stilova autora kao što su Bad Copy, General Two, Moskri… Čitava naracija o rapu kao žanru dana je s obzirom na začetak i razvoj srpske rap kulture, ali ne kao udaljenog fenomena povijesnog proučavanja, već kao djeela proživljenog iskustva koje je oblikovalo samog autora.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X