Objavljena knjiga ‘Jugosloven K. – putopis kroz vremena zla’ Ivana St Rizingera

Upravo je u prodaju pušten autobiografski roman kruševačkog pjesnika i rock novinara Ivana St Rizingera, pod višeznačnim nazivom ‘Jugosloven K. (Hronika odustajanja 1990. – 1992.)’ u izdanju Take It Or Leave Books, književnog ogranka najstarije srpske nezavisne izdavačke kuće sličnog naziva.

Ivan St Rizinger ‘Jugosloven K. – putopis kroz vremena zla’ (ilustracije: Berin Tuzlić)

Ovo je njegova priča, glazbenog novinara u srednje velikom, a kulturno veoma izdašnom gradu iz srca Pomoravlja. Ivan St Rizinger čitatelja vodi kroz zamršene igre pogađanja znakova pored puta. Slomu kičme Jugoslavije nije znala, smjela ili mogla, svejedno je danas, odupijeti dovoljno snažno ona čuvena „posljednja mladost SFRJ“.

Pisac pripada jednoj od tih zalutalih generacija. Rođen 1967. godine, iz mješovitog braka – po majci Mađar, po ocu Srbin iz Banata. Na radnu akciju prvi put otišao sa nepunih 14, da se osamostali, da za tih mjesec dana slobode od majčine prebrižnosti pokupuje u Beogradu sve ploče za koje je čuo i odgleda bar deset sjajnih koncerata. Vojsku je služio u drevnom Pazinu. Pisao, kasnije, redovno za četiri viđenije novine, pravio petosatne emisije o domaćem rocku na radiju svake srijede – i sve to sada spakirao u 220 strana, uključujući i 20 odabranih intervjua, načinjenih sa bitnim akterima jugoslovenske pop i rock scene s kraja ’80-tih.

Ivan St Rizinger (Foto: Miljan Miletić)

Razgovori su vremenski poredani od Bruna Langera, Bore Đorđevića, Dina Dvornika, Ramba Amadeusa (sredina 1990.), do jedinstvene Margite Stefanović (sredina 1992.). Između njih provlači se autorovo analiziranje vlastitih životnih lutanja kroz sive krajolike apokalipse jedne uzvišene ideje u koju je vjerovao.

On je Jugosloven K. zaglavljen već 30 godina u vremenskom balonu iz kojeg, svuda oko sebe, posmatra ljudsko ludilo iz perspektive čovjeka koji je ostao bez domovine. Baš kao Jozef K. i on samo pokušava sačuvati živu glavu.

“Ovo je laka knjiga za čitanje i preteška za brzopotezne analize. Uz nju ćemo biti makar malo blaži prema za samo dvije godine potrganoj domovini generacija rođenih puno prije nas, koje su u nju iskreno, iz dubina duše vjerovali”.

Autor naslovne strane i ilustracija u knjizi je poznati sarajevski crtač i glazbenik Berin Tuzlić. Pogovor je djelo pisca, glazbenika i urednika izdanja Gorana Šobića Sirana.

Knjiga se od ovog tjedna, po povoljnoj cijeni može naručiti preko Facebook stranica:

https://www.facebook.com/jugoslovenk/ i https://www.facebook.com/TIOLIrecords/

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X