Objavljena knjiga ‘Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956–2006)’ Leonarda Cohena

‘Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956–2006)’, prvi hrvatski odabir iz poezije legendarnog kanadskog kantautora, pjesnika, romanopisca i zen redovnika Leonarda Cohena (1934), po mnogo čemu bi trebao biti posebno, pa i jubilarno izdanje.

Leonard Cohen 'Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956–2006)'
Leonard Cohen ‘Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956–2006)’

Naime, prošle godine Cohen je navršio 80-i rođendan, a ujedno je i obilježio gotovo šest desetljeća stvaralačkog rada, i to kao umjetnik koji je ostavio neiskorjenjiv trag u srednjoj struji globalne kulture, čiji je utjecaj na najnovije naraštaje ljubitelja glazbe i lijepe riječi danas možda i veći nego ikad prije.

O tome najbolje svjedoče njegova rasprodana svjetska turneja 2008–2013. u sklopu koje ga je vidjelo preko četiri milijuna ljudi, svečano uvođenje u Rock’n’Roll Hall of Fame (2008), a da i ne spominjemo gotovo neprilično velik broj izvođenja njegove ikonske pjesme “Hallelujah” na izborima za najtalente diljem planeta; što je samo po sebi u nekoj mjeri bizarna činjenica koju je Cohen na sebi svojstveno skrušen i duhovit način popratio riječima: “Valjalo bi na neko vrijeme uvesti moratorij na njeno izvođenje”!

Ovaj izbor iz Cohenove lirike, naslovljen jednom od njegovih najslavnijih i tematski najemblematičnijih pjesama “Lijek za ljubav”, prati Cohena kao pjesnika još od montrealskih dana, to jest od daleke 1956., kada se, kao netom završeni student Sveučilišta McGill i dečko iz dobre kuće sklon boemskom životu, po prvi put poprilično umješno okušao u javnom stihovanju (navodno da bi pridobio što veću naklonost ljepšeg spola, u čemu je, uzgred, poslije desetljećima bio izuzetno uspješan), pa sve do ne tako davne 2006., kada je poklonike svoga opusa ugodno iznenadio svojom novom, mudrom, duhovitom i čitkom pjesničkom zbirkom “Knjiga čežnje”.

“Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956–2006)”, 608 str., objavljen je u nakladi Vuković & Runjić, u izboru i prepjevu Damira Šodana. “Knjigu milosrđa” prepjevala je Maja Tančik, a bilješke je zapisao Tomislav Šakić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X