Obožavatelji s nestrpljenjem dočekali prve primjerke Springsteenove autobiografije ‘Born To Run’ i CD ‘Chapter And Verse’

Prvi primjerci autobiografije Brucea Springsteena ‘Born To Run’ prevedene na hrvatski, u utorak su predstavljeni u zagrebačkom klubu Vinyl, istog dana kada je autobiografija slavnog glazbenika objavljena diljem svijeta pa su vjerni obožavatelji jedva dočekali priliku da nabave svoj primjerak i čuju najzanimljivije detalje.

Hrvatska promocija autobiografije i novog albuma Brucea Springsteena (Foto: Vedran Metelko)
Hrvatska promocija autobiografije i novog albuma Brucea Springsteena (Foto: Vedran Metelko)

Knjigu su predstavili: Branko Komljenović (direktor Menarta), Adriana Piteša (urednica izdanja, Profil Knjiga), Lada Furlan Zaborac (prevoditeljica), Aleksandar Dragaš (glazbeni kritičar).

Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš bio je među prvima koji su pročitali i recenzirali autobiografiju: “Neću vam prepričavati “Born To Run”, da vam ne pokvarim gušt, a ustežem se i od citiranja dijelova ove knjige. Sami otkrijte kako je Springsteen i uz koju glazbu s radija i gramofonskih ploča sazrijevao, kako je i zašto stapao rock & roll sa soulom; zbog čega je napustio dobro plaćene svirke kao izvođač tuđih hitova da bi se posvetio nikako plaćenim koncertima s vlastitim pjesmama…

Hrvatska promocija autobiografije i novog albuma Brucea Springsteena (Foto: Vedran Metelko)
Hrvatska promocija autobiografije i novog albuma Brucea Springsteena (Foto: Vedran Metelko)

Kako je s prijateljima i kolegama stvarao neponovljivi E Street Band i svoja remek-djela, naučio raditi najveličanstvenije koncerte s kojima se više – ovo govorim ja, a ne on jer je Bruce preskroman u svom uspjehu – nisu mogli mjeriti ni njegovi heroji Stonesi: kako je od malog talijansko-irskog luzera s ruba New Jerseyja u konačnici postao najveći američki heroj kojeg beskrajno obožavaju i s kojim se svakodnevno poistovjećuju milijuni ljudi diljem svijeta. Njegov životni put je epski, ali na svoj način i život svakog od nas.”, istaknuo je Aleksandar Dragaš, napominjući kako je ovo važna i poučna publicistika te da će svatko moći pronaći neki intiman trenutak u kojem se može poistovjetiti sa Springsteenom.

Mile Kekin i Lada Furlan Zaborac (Foto: Vedran Metelko)
Mile Kekin i Lada Furlan Zaborac (Foto: Vedran Metelko)

A intiman trenutak i to uživo, svakako je imala obožavateljica Sanja – na koncertu u Padovi je Springsteen odabrao baš nju da zapleše s njim na pozornici. Sanja je u utorak također požurila po svoje primjerke knjige i CD-a.

Urednica izdanja Adriana Piteša je ukratko približila koncept knjige i na koji je način Springsteen povezao knjigu i CD: “Knjiga ima tri velika poglavlja: “Growin´Up”, “Born To Run” i “Living Proof” koja su nazvana po nazivima pjesama i prate Springsteenov život od djetinjstva. Uz to mnoge su pjesme dobile posebna poglavlja.”

Obožavateljica Sanja koja je u Padovi na pozornici zaplesala sa Springsteenom (Foto: Vedran Metelko)
Obožavateljica Sanja koja je u Padovi na pozornici zaplesala sa Springsteenom (Foto: Vedran Metelko)

Branko Komljenović, direktor Menarta naglasio je kako je posebnost i najveće bogatstvo ove kompilacije činjenica da je Springsteen sam birao pjesme među kojima je i još do sada pet neobjavljenih pjesama.

Na promociji su među obožavateljima i pripadnicima kulturnog života grada bili i hrvatski glazbenici Mile Kekin iz Hladnog Piva, Ivana Lulić iz Augusta, te brojni predstavnici medija.

Ivan Laić i Zoran Stajčić - ekipa s portala Ravno Do dna na promociji (Foto: Vedran Metelko)
Ivan Laić i Zoran Stajčić – ekipa s portala Ravno Do dna na promociji (Foto: Vedran Metelko)

Za prijevod najiščekivanije knjige godine na hrvatski, pobrinuli su se Lada Furlan Zaborac i Dražen Čulić. CD “Chapter And Verse” (Sony Music/Menart) objavljen je na 67. rođendan rođendan Brucea Springsteena, 23. rujna 2016.

Album “Chapter and Verse” uključuje 18 pjesama od kojih pet još nikada nije bilo objavljeno. Springsteen je odabrao pjesme koje reflektiraju teme i dijelove autobiografije. Kompilacija počinje s dvije pjesme iz “The Castiles”, ere Springsteena tinejdžera, a završava s “Wrecking Ball” iz 2012. Pjesme prate njegovu glazbenu povijest od njegovih najranijih dana i pričaju priču koja je paralelna s onom u knjizi. Demo snimke “Henry Boy” i “Growin’ Up” nastale su 1972, prije nego je Springsteen počeo snimati ‘Greetings From Asbury Park, N.J.’. Izdanje je dostupno kao CD i ploča te uključuje rijetke fotografije i stihove.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X