Od 2026. Oscari dodaju novu kategoriju za najbolju glumačku postavu

Prva nova kategorija koju je stvorila Akademija još od 2001. kada je dodana ona za najbolji dugometražni animirani film.

95. dodjela Oscara (foto: Oscars.org)

Upravni odbor Akademije filmskih umjetnosti i znanosti najavio je ugodno iznenađenje u četvrtak ujutro stvaranjem nove natjecateljske kategorije Oscara za najbolju glumačku postavu. Počet će na 98. godišnjoj ceremoniji za filmove objavljene 2025. godine.

Ovo je prva nova kategorija koju je stvorila Akademija još od 2001. kada je dodana ona za najbolji dugometražni animirani film. Casting Directors Branch osnovan je u srpnju 2013. i broji gotovo 160 članova.

“Casting redatelji igraju ključnu ulogu u filmskom stvaralaštvu, a kako se Akademija razvija, ponosni smo što dodajemo i casting onim disciplinama koje prepoznajemo i slavimo”, rekli su izvršni direktor Akademije Bill Kramer i predsjednica Akademije Janet Yang. “Čestitamo našim članovima Casting Directors Brancha na ovoj uzbudljivoj prekretnici i njihovoj predanosti i marljivosti tijekom ovog procesa.”

Upravitelji Akademijine podružnice za casting Richard Hicks, Kim Taylor-Colman i Debra Zane izjavili su u zajedničkoj izjavi: “U ime članova podružnice željeli bismo zahvaliti Upravnom odboru, Odboru za dodjelu nagrada i vodstvu Akademije na njihovoj podršci. Ova nagrada je zasluženo priznanje iznimnih talenata naših casting redatelja i potvrda predanih napora našeg ogranka.”

Pravila kategorije za ispunjavanje uvjeta i glasovanje za inauguralnu nagradu bit će objavljena u travnju 2025. s potpunim pravilima 98. dodjele Oscara. Posebnosti dodjele nagrade odredit će Upravno vijeće Akademije i njegovo administrativno vodstvo u budućnosti.

Borba za priznanje casting redatelja datira iz kasnih 1990-ih, kada je postojao žestok pritisak da se dodaju ceremoniji. Međutim, tada plan nije imao širu podršku i nije zaživio. U intervjuu prošle godine, redatelj filma “John Wick: Chapter 4” Chad Stahelski govorio je o raspravama koje se vode unutar Akademije da se doda kategorija za kaskadere, što ima značajnu podršku u holivudskim redovima.

96. dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 10. ožujka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X