‘Odjahati u Suncad’ – novo poetsko-muzičko putovanje Ane Paške

Jednostavno i nepretenciozno, bez mikrofona, razglasa i reflektora, ispred svoje nedovršene ljetne kuhinje, Ana Paška i njena harmonika u 4 i po minute proputovale su razdaljinu od Zemlje do Sunca i natrag, kroz pjesmu vrlo neobične forme i pomaknutih stihova, koji u trenucima podsjećaju na Harmsove ili Calvinove poetske crtice, začinjene očitim Aninim zadovoljstvom dok pjeva i izvodi.

Ane Paška ‘Odjahati u Suncad’

“Više od stvaranja pjesama volim kad pjesme stvaraju mene, možda to može zvučati pohabano, ali osjećam tu nijansu razlike, koja se najviše očituje u prijemu, odnosno razini zadovoljstva kad odlučiš dopustiti da se nešto nepoznato i maglovito strukturira i izrazi kroz kanal tvoga tijela i glasa, a pritom se dobro zabavljaš, iznenađuješ, čudiš, uživaš, baš kao na nekom spontanom i inspirativnom putovanju. Pjesma te odjednom oblikuje u čistu radost.”

Zaljubljenica u poeziju, kazalište, film, ova neobična autorica i glazbenica teško se može svrstati u postojeće žanrovske kategorije, čemu smo već svjedočili s obzirom na dosadašnje radove koji se mogu vidjeti i čuti na Aninom youtube kanalu a uživo doživjeti na njenom autorskom glazbenom performansu IMPROVIZIJE za kojeg se nadamo da ćemo uskoro opet imati priliku vidjeti u Zagrebu.

“Volim kada pjesma ima atmosferu, priču, nepredviljivost, širinu. I kao što je veliki učitelj kazališta Grotowski “očistio” kazalište od svih, po njemu suvišnih elemenata kao što su scenografija, glazba, rekviziti, kako bi naglasio i oslobodio srž teatra kroz glumčevo tijelo i glas (koji je sposoban sve nabrojane elemente prikazati svojom izvođačkom igrom) tako mi se ponekad čini da i pjesmu treba “očistiti” od tehnike, razglasa, manipulacije zvukom, reflektora, scene, kako bi njena sirovost ujedno bila i njena ljekovitost. Baš kao sirova hrana, pročišćavajuća i zdrava. Dovoljna.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X