Of Monsters And Men ‘Fever Dream’ – groznica gubitka kreativnosti

Uzalud i razvikano producentsko ime kao što je Rick Costey na albumu kad bend uplovi u osrednjost.

Of Monsters And Men ‘Fever Dream’

Izvrsni debitantski album „My Head Is An Animal“ i novi, treći po redu, studijski album „Fever Dream“ u usporedbi zvuče kao da su ih snimili potpuno različiti sastavi. Po kvaliteti prvijenac ostaje nenadmašan, a islandski indie folk rock pop sastav Of Monsters And Men kao da se opredijelio u najvećoj mjeri za ‘pop’ predznak – i to onaj, uvjetno nazvani eurovizijski pop (iako ni ta glazbena manifestacija odavno nema nešto što bi se moglo okarakterizirati njenim specifičnim zvukom).

Uz to je kreativni trojac Nanna Bryndís Hilmarsdóttir, Ragnar “Raggi” Þórhallsson i Brynjar Leifsson jednostavno na novom albumu odlučio izbrisati i predznak ‘islandski’. Nema više onog ozračja zbog kojeg općenito volimo islandsku glazbu, nema te folk metrike protkane kroz pop forme pjesama. I to je loše. Of Monster And Men je time izgubio svoju magiju i zrnce mističnosti. Postali su pop filigrani, a takvih uistinu na ovom svijetu ima mnogo i svi zvuče isuviše (dosadno) slično.

Album obiluje radiofoničnim pjesmama, ali onih za koje obično ni ne razbijate glavu tko je autor, kad se sve rade na sličan kalup i time vam ni ne privlače pažnju. Možda je još najveće iznenađenje prva pjesma „Alligator“ za koju je lako pomisliti da je riječ o nekom zaostalom generičkom bonusu kakav su nekad proizvodili Roxette, ali dakako iskrojen po današnjem ne talasaj ‘grid obrascu’ pop produkcije. „Ahay“ i „Róróró“ potom dolaze kao poražavajuću pomisao da je „Alligator“ još najbolje što udarni blok otvaranja albuma nudi, jer Of Monters And Men počinju kliziti na teritorij Celine Dione.

Nakon bljedunjave balade „Waiting for the Snow“ nastavlja se niz pop bezličnosti u srednjem tempu kroz „Vulture, Vulture“ i „Wild Roses“, a grupa se slijepo pridržava i obrasca naizmjeničnog mijenjanja glavnog vokala, tako da od sredine albuma nakon Nannine pjesme očekujete Ragnarovu. Ukratko Of Monsters And Men čudovišno dave prosječnošću sa svakom novom minutom materijala.

„Fever Dream“ je album na kojem svaka pjesma može biti singl, a niti jedna punokrvni hit. Za zapitati se koju groznicu je proživljavao u snu netko od članova benda. Kao da je jedina groznica bila pomisao da moraju snimiti novi album, kakav god on bio. „Fever Dream“ to i jest. Nešto poput nezainteresiranog srednjestrujaškog ispunjavanja ugovorne obaveze.

Ocjena: 5/10

(Republic / Universal Music, 2019.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X