Ogenj: Glazba i stvaralaštvo nas ne smiju ograničavati

Peteročlani etno punk rock bend iz Koprivnice započeo je kao trio 2015. godine. Ubrzo je otkrivena sklonost prema kajkavskom izričaju s kombiniranjem tradicionalnih instrumenata u punk rock ozračje što je stvorilo jedan zanimljivi mišung & štimung. Danas će Ogenj nastupiti u Vintage Industrial Baru u društvu beogradske grupe Crvi i zagrebačke The Yellow Buzz, a o tome što novog ima u redovima ovih Koprivničana nakon potpisivanja ugovora s Dancing Bearom saznali smo od frontmena Tomislava Mihac Kovačića.

Ogenj (Foto: promo)

Ove godine ste potpisali za Dancing Bear. Nanizali su se video singlovi, nastup na INmusicu. Iza sebe imate EP. Kakvi su vam eventualni planovi za album, ili možda razmišljate o sukcesivnom objavljivanju, singl po singl, što je postalo popularno na sceni?

Tomislav Mihac Kovačić: Naš dio posla, ili barem veći dio za novi album je obavljen. Eto, s ponosom možemo reći da smo odradili dobar i kvalitetan dio samog snimanja u studiju i da smo završili s tim. Miks je isto tako pri kraju, i vjerujem da svi možemo očekivati izlazak albuma najkasnije do sredine prosinca najkasnije. Zajedno s Dancing Bearom budemo odlučili da li ide još koji najavni singl van, ali zasigurno ide album kao cjelina u narednom periodu.

U vašem zvuku su svoje mjesto našli tambura, bisernica i violina. Je li sama činjenica da postoji taj instrumentarij u bendu spontano uvjetovao vaš odabir da postanete folk punk bend?

Tomislav Mihac Kovačić: Ne. U glavi mi se oduvijek vrtila misao na folk/americana band. Dok sam prvi put razgovarao s Nikolom (Nikola Terzić, basist, op.a.) oko Ognja, iako tada još nismo imali ime za bend, htjeli smo napraviti neki folk rock band. Možda više folk/world music nego punk kaj danas furamo. I bisernica je zapravo ušla u bend vrlo brzo, to jest od samog početka je s nama. Violina ga je itekako digla i dala mu nove čari, a samim time pogurala ga još više u taj svijet folk rocka.

Ili možda mislite da svijetu ne treba još jedan ‘običan’ punk rock bend?

Tomislav Mihac Kovačić: Ne bi se štel mešati. Treba nam dobre, pozitivne, originalne i domaće mjuze, to svakako. Da se nadovežem na prijašnje pitanje, polako smo dogurali do nekih stvari koje manje-više zvuče punk, no to je zapravo polka u tradicionalnom folkloru, ili možda čardaš.

U kome ste pronašli uzore?

Tomislav Mihac Kovačić: Uzori, možda više utjecaj na ono što nam se u datom trenutku svidjelo. Ne mogu tvrditi za sve, jer neki od nas vole pop punk, drugi Alt-J, a neki Cinkuše, Iron Maiden, RHCP, pa puno The Police i Needtobreathe, Mumford And Sons.

Recimo, koliko pratite ono što rade primjerice Kries, Cinkuši ili pak Drvored?

Tomislav Mihac Kovačić: Pratimo cijelu glazbeno scenu i drago nam je nastupati s takvim velikanima. Da znamo za svaku novu pjesmu koju naprave na probi, to baš i ne.

Koliko je općenito rastezljiva naša tradicionalna glazba za stavljanje u punk rock okvire?

Tomislav Mihac Kovačić: Ne opterećujem se time, jer ne radimo obrade tradicionalnih pjesama. Glazba i stvaralaštvo nas ne smiju ograničavati, jasno niti rušit drugome slobodu. Sve je dovoljno rastezljivo da nastane nešto još bolje i primamljivije, ili pak da se na „moderan“ način popularizira ostavština. Stvaralaštvo Ognja je oboje. Kroz našu prizmu – lirike, koja u sebi sadržava i ponešto tradiciji (sam dijalekt), dodajemo taj mladenački bunt i energiju. Ako sutra uvedemo elektroniku i malo beat boxa opet bude to jedan fantastičan electrofolk, na novoj razini.

Uživo ste energični i iz vaših pjesama zrači adrenalin, imate napitnica i ljubavne tematike, no zapela mi je za uho pjesma „Vojna“ u kojoj se dotičete nekih drugih tema. Je li „Vojna“ incident ili znak da ćete u budućnosti više tematizirati neke druge, ozbiljnije, teme?

Tomislav Mihac Kovačić: Hah, pa Vojna je jedna od prvih pjesama koje su nastale. Nikako nije zadnja, jer imamo još pjesama sa sličnom tematikom, recimo “Bojno polje”, te” Tebi” koja je zapravo jedna velika laganica. Uz toliko energije, ponekad je nama dobro stati na loptu, i „odmoriti se“. I da, nova stvar na kojoj radimo, ali koja još nije spremna za izaći je itetako ozbiljna. Nema polke, ali ima dobrog valcera u njoj.

Ogenj (Foto: promo)
Ogenj (Foto: promo)

U zagrebačkom Vintage Industrialu ćete u četvrtak 16. studenog nastupiti zajedno s bendovima Crvi i The Yellow Buzz. Dakle, stilski prilično šarolika večer. Volite li više takve nastupe ili ste skloniji ‘tematskim večerima’, koliko je to općenito moguće?

Tomislav Mihac Kovačić: Moguće su tematske večeri, kako da ne. Mi volimo tu tematiku podijeliti s Cinkušima i Kriesom, Balkalarom, Drvoredom, ali i sa Zadrugom, Hladnim Pivom, Flogging Mollyjem, pa i Iron Maidenima.

I naravno koliki udio novog materijala planirate odsvirati u četvrtak?

Tomislav Mihac Kovačić: Sve, ma tu nema beda.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X