Old Crow Medicine Show ’50 Years of Blonde on Blonde’ – svjež susret s Dylanovim klasikom

Nešvilski americana bend Old Crow Medicine Show na svojem novom albumu svira legendarnu Dylanovu ploču ‘Blonde on Blonde’ uživo – pjesmu za pjesmom, kako su i izvorno objavljene prije pedeset (i jednu) godinu.

Old Crow Medicine Show '50 Years of Blonde on Blonde'
Old Crow Medicine Show ’50 Years of Blonde on Blonde’

Old Crow Medicine Show je akustični americana string band koji djeluje na nešvilskoj country i folk sceni već dvadeset godina, a navodno ih je otkrio slavni glazbenih Doc Watson kad ih je čuo kako sviraju na ulici. Poznati su po energičnoj svirci, a jedna od najpoznatijih pjesama im je “Wagon Wheel”, koja je doživjela i nekoliko obrada koje su je dovele čak i na radijske top ljestvice.

Za novi album odlučili su se za nesvakidašnji potez. Prošle godine navršilo se pola stoljeća otkad je prvi nobelovac među rokerima, Bob Dylan, objavio jednu od svojih najznačajnijih ploča karijere, “Blonde on Blonde”. Taj je veliki album snimljen velikim djelom upravo u Nashvilleu u Tennesseeju, rodnom gradu ekipe iz Old Crow Medicine Show, koja je odlučila odati počast velikom majstoru Bobu i svevremenskim pjesmama koje čine “Blonde on Blonde”, završno poglave Dylanove besprijekorne trilogije iz sredine šezdesetih.

Legitimno je zapitati se zašto bi netko išao snimati album pjesmu za pjesmom kako je i izvorno snimljen, pogotovo kada je riječ o klasiku kao što je “Blonde on Blonde”. Sasvim je razvidno da se originalne pjesme koje je Dylan snimio s klavijaturistom Alom Kooperom, gitaristom The Banda, Robbiejem Robertsonom, te kremom nešvilskih studijskih glazbenika, ne mogu izvesti bolje nego što su snimljene pred pola stoljeća. No ekipa iz Old Crowa im uživo daje neki novi polet i žar, što njihov album čini dobrodošlim svježim pogledom, iz jednog više americana kuta, na dobro znane klasike.

Neke pjesme nisu doživjele drastične izmjene, “Rainy Day Women #12 & 35” je i dalje veseli cirkuski stomp, a “I Want You” nije promijenila svoj plesni tempo. No na drugim mjestima ima svega; “Pledging My Time” je od mamurnog bluesa pretvorena u frenetičnu poskočicu, “Visions of Johanna” je raskošno orkestrirana ljepotica, a “One of Us Must Know (Sooner or Later)” je postala raspjevanom baladom, kao i “Just Like a Woman”. “Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again” donosi sedam i pol minuta melodičnog folk-rocka, a “Leopard-Skin Pill-Box Hat” kombinira Dylanov duhovit zafrkantski tekst sa rasklimanim violinskim ragtime bluesom.

Ono što je u izvornom obliku činilo drugu ploču, izvedeno je u jednakom energičnom stilu. “Most Likely You Go Your Way and I’ll Go Mine” i “Absolutely Sweet Marie” su furiozne, “Temporary Like Achilles” je zborski otpjevana mnogo brže nego u izvorniku, a Dylanov posprdni komentar na Lennonovu “Norwegian Wood”, “4th Time Around” nakićena je lijepim zvucima pedal steela i usne harmonike mnogo mekše od Dylanove. “Obviously 5 Believers” je postala bluegrass kolo, a “Sad Eyed Lady of the Lowlands” ubrzana je dovoljno da skine pune dvije minute izvornog trajanja.

“50 Years of Blonde on Blonde” dopušta ekipi iz Old Crow Medicine Show da na poznatom i voljenom Dylanovom materijalu pokaže svoje vještine, kako sviranja, tako i aranžiranja, a pritom će vas i rasplesati i vrhunski zabaviti svojom energijom.

Ocjena: 8/10

(Sony Music Nashville, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X