Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp u Močvari – svemoguća mnogoljudna karavana

Švicarski orkestar koji broji tucet članova s glazbalima koja uključuju i giganstke vibrafone i marimbe uspio je sinoć stati na pozornicu Močvare i svojim hipnotičkim ritmovima rasplesati zadovoljnu publiku.

Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp u Močvari (foto: Ivan Laić)

Proljetna koncertna sezona zakuhava se punom snagom, a ispred nas je tjedan dupkom pun najraznovrsnijih muzičkih sadržaja među kojima se posebno ističu nastupi bendova koji mjesto načelno mogu naći pod kišobranom tzv. world musica. Očekuje nas tako još jedno tradicionalno proljetno druženje s Kriesom u Boogaloou, njima će se pak pridružiti i zanimljivi Kosan, a tu su i čak tri koncerta koja organizira ambasador ovog žanra Emir Fulurija.

Njegov tjedan će tako završiti flamenca i jazza s nastupom Magalí Sare i kontrabasista Manela Fortije, presjeći će ga napola sutrašnjim uvodnim koncertom serije koja će se odvijati na pozornici Male dvorane Lisinskog, rasprodanim nastuom Adama Semijalca i zbora Fige, a započeo ga je sinoć u Močvari gdje je zasvirao mnogoljudni švicarski ansambl zvan Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp.

Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp u Močvari (foto: Ivan Laić)

Moram priznati da osobno nisam čuo za ovu atrakciju dok mi pozornost na njih lani nije skrenuo Dragan Vuković, čovjek koji je zaslužan za ovaj stretch njihove aktualne turneje što će ih povesti po gotovo svim zemljama ovog dijela Europe i Balkana na putu od Italije do Grčke i nazad, a koja sigurno predstavlja logističku noćnu moru budući da ovu veselu karavanu čini bend koji broji čak dvanaest glazbenika (iako sam ih na pozornici nabrojao “samo” jedanaest, no uvijek je moguće da sam u krivu), a pritom staju na raznim lokacijama od Buja do Kragujevca.

Svemogući orkestar koji nosi ime slavnog dadaističkog konceptualista Marcela Duchampa svoju omnipotenciju pokazuje već samim pojavljivanjem u punom sastavu na pozornici Močvare, budući da ga čini tucet ljudi još pritom s instrumentima među kojima su i gigantska marimba i vibrafon. Tu su, naravno i puhači (truba i trombon), dvije električne gitare, kontrabas, violončelo, violina, udaraljke, bubanj i tko zna što sam još zaboravio.

Sam pogled na takvu karavanu u pokretu na pozornici čini zadovoljstvo i zbilja djeluju poput moćne organizacije kad kolektivno upadnu u neki od svojih prepoznatljivih grooveova, a njihova ozarena lica u plesu automatski šire osmijehe i u publici u zaraznom ritmu koji bi vas lako, da pjesme još malo duže traju, doveo do stanja transa.

Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp u Močvari (foto: Ivan Laić)

Orkestar je 2006., osnovao Vincent Bertholet i iza sebe ima pet albuma, a na ovoj turneji u najvećoj mjeri predstavljaju posljednji “We’re OK. But We’re Lost Anyway” iz pandemijske 2021. godine, uz dozu starijih klasika poput “Blow” s prethodnog “Sauvage Formes”. Za razliku od nekih studijskih snimki, bend na pozornici nije imao glavnog vokala već su se svi članovi izmjenjivali na toj poziciji. Premda nisu svi jednako dobro vokalno potkovani, ovaj princip djelovao je u skladu s duhom kolektiva u kojem svi u istoj mjeri pozvani da sudjeluju svojim doprinosom.

Valja spomenuti i činjenicu da je unatoč neatraktivnom terminu u ponedjeljak koncert Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp privukao sasvim pristojan broj posjetitelja, a publiku su u velikom dijelu činili akteri glazbene i umjetničke scene iz njezinih najrazličitijih ogranaka. Mnogi od njih prethodno nisu čuli za bend koji su došli gledati, ali ih je privukao niz zanimljivih udica kojima Duchampovci obiluju – od mnogoljudnosti, preko nesvakidašnjeg zvuka koji kao da dolazi s različitih kontinenata istovremeno, pa sve do trivijalnosti poput otkačenoga imena.

Neki su se možda samo došli uvjeriti da na pozornicu Močvare može stati dvanaest glazbenika. Misterij riješen, sad znamo da može. Premda možda samo kad je u pitanju orkestar koji je omnipotentan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X