Otkrivena originalna fotografija s naslovnice albuma ‘Led Zeppelin IV’

Izgleda da je poznat i identitet čovjeka sa slike.

Led Zeppelin IV

Otkriveno je tko je slamar iz 19. stoljeća prikazan na naslovnici albuma “Led Zeppelin IV”. U pitanju je najvjerojatnije Lot Long iz Merea u Wiltshireu kojeg je fotografirao Ernest Farmer.

Brian Edwards sa Sveučilišta zapadne Engleske (UWE) pronašao je originalnu sliku dok je pregledavao album fotografija za druga istraživanja. “Odmah sam prepoznao čovjeka sa štapovima – često ga zovu štaparom”, rekao je. Dugogodišnji obožavatelj britanskog rock benda Led Zeppelin rekao je za BBC Radio Wiltshire da je “to bilo pravo otkriće”. Muzej Wiltshire je od tada kupio fotografiju i planira je uključiti u izložbu sljedeće godine.

Objavljen 1971., “Led Zeppelin IV” prodan je u više od 37 milijuna primjeraka diljem svijeta i uključuje veliki hit “Stairway to Heaven”. Naslovnica je prethodno opisana kao fotografija slike koju je navodno otkrio pjevač benda, Robert Plant, u antikvarijatu blizu kuće gitarista Jimmyja Pagea u Berkshireu. No uokvirena slika koja se može vidjeti na naslovnici zapravo je kolorirana fotografija čije se boravište sada ne zna.

Edwards je zaključio da je izvorni fotograf bio Ernest Farmer, koji je umro 1944. godine. Jedini trag u fotoalbumu bilo je fotografovo ime Ernest, ali Edwards je otkrio stotine viktorijanskih fotografa s tim imenom. Rekao je da kvaliteta fotografija sugerira da ih je snimio profesionalac, pa je potražio kemičare, jer su se tada mnogi od njih bavili fotografijom. Edwards je otkrio je kemičara koji je radio u Salisburyju, blizu mjesta gdje je slika snimljena, a koji je imao sina po imenu Ernest Farmer, te je zatim pronašao njegov rukopis na internetu. Farmer je bio prvi voditelj škole fotografije u tada novopreimenovanoj Polytechnic Regent Street, sada Sveučilište Westminster.

“Dio potpisa poklapa se s rukopisom u albumu”, rekao je. “Crno-bijela fotografija ima otisak palca u kutu – izgleda kao da je original”. Foto album uglavnom sadrži vizure i arhitekturu iz južnog Wiltshirea i Dorseta. Naslovljen je “Reminiscencije posjeta Shaftesburyju. Whitsuntide 1892. Dar teti od Ernesta”. Edwards je zatim krenuo s istraživanjem slamarica iz tog razdoblja i rekao da njegovo istraživanje sugerira da je čovjek na slici bio Lot Long, koji je umro 1893. godine.

Ravnatelj Wiltshire Museuma, David Dawson, rekao je da će se izložba u proljeće iduće godine zvati The Wiltshire Thatcher: fotografsko putovanje kroz viktorijanski Wessex, a slavit će rad Ernesta Farmera. “Pokazat ćemo kako je Farmer uhvatio duh ljudi, sela i krajolika Wiltshirea i Dorseta koji su bili tolika suprotnost njegovom životu u Londonu. Fascinantno je vidjeti kako su ovu temu ruralnih i urbanih kontrasta razvili Led Zeppelin i kako je postala temeljem za kultnu naslovnicu albuma 70 godina kasnije”, rekao je.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X