Otvoren 13. ZagrebDox

Trinaesto izdanje ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, otvoreno je u nedjelju u svih pet dvorana novootvorenog Kaptol Boutiqe Cinema.

S otvorenja 13. ZagrebDoxa
S otvorenja 13. ZagrebDoxa

U narednih sedam dana posjetitelji festivala moći će uživati u više od 120 filmova iz svih krajeva svijeta. Prije projekcije filma Pričest poljske redateljice i gošće festivala Anne Zamecke, sve prisutne pozdravili su direktor festivala Nenad Puhovski i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić koji je ujedno otvorio festival.

Nenad Puhovski osvrnuo se kako uoči dodjele Oscara svi diskutiraju o prednosti pojave screening rooma koji danas svakom pojedincu može omogućiti da najnovije filmove gleda iz vlastitog doma u istom trenu kada se pojave u svjetskim kinima. Mi na ZagrebDoxu vjerujemo u nešto sasvim drugo –ovdje je riječ o filmovima, ali i  ljudima. Nama je bitno da se posjetitelji nakon projekcija susreću, razgovaraju, diskutiraju o filmovima. Osim susreta publike s filmovima i međusobno, ZagrebDox je postao mjesto susreta domaćih filmaša i svjetskih autora, izjavio je direktor ZagrebDoxa te dodao da je jedan od glavnih ciljeva festivala od samog početka bio da pomaže vidljivosti i lansiranju domaćeg dokumentarnog filma u svijetu. Ove godine tome u prilog ide i činjenica da međunarodni žiri čine renomirani filmski profesionalci s najznačajnijih svjetskih dokumentarnih festivala koji će svakako pomoći proboju hrvatskih dokumentarnih naslova na svjetske festivale. To ne pokazuje samo da je naš festival postao cjenjeniji već i da su hrvatski filmovi i autori zbog sustavnog i napornog rada postali sve više prepoznatljivi u svijetu, zaključio je Nenad Puhovski.

Milan Bandić je istaknuo kako je ponosan što je trinaest godina pratio razvoj i uspjeh festivala i dokumentarnog filma i naglasio važnost koju je ZagrebDox imao pri jačanju domaće filmske produkcije te suradnje na lokalnoj i međunarodnoj razini. Ovih 120 filmova jamstvo su da ZagrebDox postaje najvažniji festival dokumentarnog filma u ovom dijelu Europe, tim je riječim zagrebački gradonačelnik proglasio 13. ZagrebDox otvorenim.

13. ZagrebDox traje do nedjelje, 5. ožujka i uključuje projekcije od 12 do 22 sata tijekom sedam festivalskih dana.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X