Otvoren je 12. ZagrebDox

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox otvorio je u izvrsnom raspoloženju u nedjelju 21. veljače vrata četiriju dvorana kina Cineplexx u Centru Kaptol za sve zaljubljene u dokumentarni film, ali i za one koji će to tek postati. Do iduće nedjelje, 28. veljače na festivalu će biti prikazano više od 160 filmova u 17 programa.

Otvorenje 12. ZagrebDoxa (Foto: ZagrebDox/Nina Đurđević i Julien Duval)
Otvorenje 12. ZagrebDoxa (Foto: ZagrebDox/Nina Đurđević i Julien Duval)

Uoči projekcije filma Što smo si bliže britanske redateljice i gošće festivala Karen Guthrie publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je otvorio festival.

Nenad Puhovski primijetio je da je na festivalu svake godine sve veći broj ljudi, da je i raspoloženje sve bolje, ali i da je sve veći broj filmova koje treba pogledati. “Na ZagrebDoxu pokušavamo kroz razgovore ispitivati nesigurnosti i krhko znanje, suočiti ono što mi mislimo s onim što misle drugi, otvarati teme, dijalog”, kazao je, te citirao Charlesa Bukowskog riječima „najveći problem s ovim svijetom je to što su pametni ljudi nesigurni, a budale previše sigurne“.

Hrvoje Hribar je naglasio da je pravljenje filmova – ostavljanje tragova, bez kojeg ne bi bilo niti tradicije, ni međunarodne pozornosti ili sredstava. “Dokumentarni film je jedna perverzno demokratska situacija u kojoj laž i istina idu ponekad naizmjence, ponekad usporedno, a mi svi koji volimo dokumentarni film volimo ga zato što volimo tu igru istine i laži“.

Milan Bandić kazao je kako ZagrebDox ima dvojaku funkciju: pridonosi poziciji Zagreba kao kulturne i turističke destinacije, ali i doprinosi edukaciji i promicanju tolerancije.

U ponedjeljak na ZagrebDoxu gledatelje očekuje čak pet premijera dokumentaraca hrvatskih autora. Bit će to filmovi iz regionalne konkurencije “Kratki obiteljski film” Igora Bezinovića, “Kandidat” Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera te “Sanja” Nikice Zdunić, zatim “Okus doma” redateljice Martine Globočnik iz programa Stanje stvari i epizoda “Socijalizam susreće kapitalizam” iz serijala Betonski spavači redatelja Saše Bana koja se prikazuje u posebnim događanjima. Nakon svih filmova s redateljima će se voditi razgovori. Martina Globočnik će i predstaviti knjigu “Tko tu koga gleda” u festivalskom centru u 20:30.

Osim premijera, u ponedjeljak su na rasporedu tri cijenjena i nagrađivana filma: pobjednici Sundancea 2015. i 2016. godine u kategoriji dokumenatrnog filma, “Čopor” redateljice Crystal Moselle i “Sonita” redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami, te Ninnoc redateljice Niki Padar koji je na Berlinskom filmskom festivalu upravo osvojio posebno priznanje za najbolji kratkometražni dokumentarac u selekciji “Generation”. Prikazat će se biografski dokumentarac “Kurt Cobain: Montage of Heck” Bretta Morgena, “Zasluga za ubojstvo” Vladija Antonevicza, “Iznad i ispod” Nicolasa Steinera te niz drugih naslova. Također, u programu ZagrebDox Pro redatelj John Appel održat će majstorsko predavanje o mogućnostima montaže, a bit će prikazan i njegov najnoviji film “Čarolija montaže”.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X