Otvorena izložba ‘Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević’ u MSU-u

Izložba ‘Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević’ u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu može se pogledati do 31. siječnja 2024. godine.

Kustosica Leila Topić na otvorenju izložbe ‘Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević’ u MSU-u (Foto: Srećko Budek)

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba „Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević”. Izložba je dio ciklusa „Okidači” kojim MSU poziva umjetnike, kustose i kustoske kolektive da se kritički osvrnu odnosno reagiraju na muzejski fundus i dokumentaciju. Riječko-zagrebačka Platforma za audio-vizualna istraživanja Jučer Danas Sutra (JDS) koju vode nezavisni kustosi i izdavači Leri Ahel i Željko Luketić na poziv je kustosice Leile Topić ponudila koncept novog čitanja kustoskog opusa Davora Matičevića (Split, 5.8.1945. – Zagreb, 13. 5. 1994.). Želja je autora ove izložbe reinterpretirati muzejsku i duhovnu baštinu Davora Matičevića uzimajući u fokus njegov profesionalni opus kao izniman doprinos različitim zajednicama, promatrajući ga pritom kao jednog od prvih kustosa koji je bio sposoban razumjeti naslijeđe kustoskog diskursa i njegove nestrukturirane složenosti, istodobno se igrajući s različitim i često kontroverznim poticajima.

Nezavisni kustosi i izdavači Leri Ahel i Željko Luketić (Foto: Srećko Budek)

Davor Matičević ostao je upamćen za širu javnost kao D. M. – prva javna žrtva AIDS-a u Hrvatskoj, što ga je za umjetnike mlađeg naraštaja, umjetničke kritičare ili povjesničare umjetnosti, uvrstilo u queer povijest umjetnosti bez dodatnog poznavanja na to kako i na koje načine je ona u njegovom kontekstu i radu manifestirana. Nadalje, kriza AIDS-a u razvijenim demokracijama od druge je polovice 80-tih poslužila kao svojevrsni katalizator za nova savezništva. Međutim, naša se lokalna sredina, a što se predstavlja segmentom izložene dokumentacije koja prati medijske reakcije o Matičevićevoj bolesti i smrti, urušila u nesnošljivost i kriminaliziranje AIDS-a medijskim harangama, dodatno marginalizirajući prava seksualnih manjina. Izložbe koje nastoje istražiti seksualnost, lako se urušavaju u puka istraživanja razlika, što ovdje nastojimo izbjeći. Smatramo ih primarno poželjnima upravo zato što se tako rijetko vide u muzejskom kontekstu, a neosporno je da je takav pristup isticanja razlika i sam Matičević u svoje vrijeme želio dekonstruirati.

Za izložbu „Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević” pripremljen je izbor djela autora i autorica koje je Matičević „podržavao”, privatna dokumentacija fotografija, kataloga, pisama i dogovora, te vremenski prolaz kroz njegovu kustosku povijest unutar tadašnje Galerije suvremene umjetnosti čiju transformaciju u današnji Muzej suvremene umjetnosti, nažalost, nije doživio. Zahvaljujući suradnji s arhivom HRT-a, na izložbi je ekskluzivno prikazan i zabranjeni te nikad emitirani dokumentarni film „Akt-Art” iz 1982. godine kojega je režirao Slobodan Praljak, a u kojemu se pojavljuju Tomislav Gotovac, Davor Matičević, Vlasta Delimar, Sven Stilinović i drugi akteri zagrebačke umjetničke scene 80-tih.

izložba ‘Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević’ u MSU-u (Foto: Srećko Budek)

Platforma za audio-vizualna istraživanja Jučer Danas Sutra (JDS) u statusu nezavisnog kustoskog kolektiva koji se vodi idejom dostupnosti i reinterpretacije arhiva, do sada je autorski potpisala brojne i iznimno posjećene izložbe. Postav o fenomenu animirane serije „Profesor Baltazar” u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti pod naslovom „51000 Baltazargrad” u sklopu Europske prijestolnice kulture Rijeka2020 vidjelo je 12.000 posjetitelja. Ahel i Luketić autori su i niza izložbi u Hrvatskom dizajnerskom društvu i HDD Galeriji, gdje su se, između ostalog, bavili i fenomenom dizajna omota ploča u kontekstu propagande i glazbe na izložbi „Utilitarni dizajn raspjevanog socijalizma 1947. – 1990.), kao i prvom retrospektivom grafičkog dizajnera Jugotona Ivana Ivezića. Za Galeriju Klovićevi dvori 2015. godine rade prvu u nizu izložbi o fenomenu disco glazbe u Jugoslaviji „Druga strana groznice subotnje večeri: Socijalistička disco kultura 1977. – 1983.”. Vlasnici su i glavni urednici u izdavačkoj kući Fox & His Friends koja izdaje rijetku i neobjavljenu glazbu poznatih domaćih i inozemnih autora.

Izložba „Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević” otvorena je do 31. siječnja 2024.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X