Otvoreno pismo hrvatske kantautorske scene HRT-u: Nezavisna glazba u domaćem je eteru svedena na male oaze

‘Vrijeme koje sam provela u glazbi omogućilo mi je da se družim s mnogim muzičarima, glazbenim entuzijastima, novinarima i mnogim ljudima koji su svojim djelima ostavili trag na sceni. I pokazalo se, kao i nebrojeno puta prije toga, da su pojedinci ti koji scenu nose, podržavaju i ‘pridržavaju’ iznutra. Bez takvih ljudi teško da bi se nešto moglo zvati ‘scena”. – napisala je Nina Romić povodom upitne sudbine emisije ‘Urbis’ na Radiju Split.

HRT (Foto: Wikiwand)

Jedna od ugroženih u ovom trenutku je i Ninoslava Zorica, urednica top liste urbane glazbe “Urbis” na Radiju Split. Niz godina sustavno prati zbivanja na sceni koja jako lijepo diše i egzistira, kreativno buja i raste, a čine ju mnogi pojedinci, kantautori, vrhunski glazbenici i bendovi radeći glazbu iskreno, bez kalkulacija i iz srca. U emisijama svaki tjedan ugošćuje odlične glazbenike, predstavlja nova izdanja i nudi drugačiju top listu koju nećete čuti na većini hrvatskih radijskih stanica. Urbisova top lista zapravo je pokazatelj i presjek onoga što se trenutno zbiva na sceni autorske glazbe, koja je prečesto nezasluženo na marginama. A glazba koju možete čuti na ovoj top listi je inspirativna, raznolika, originalna i između ostalog, izbor je vrlo poticajan i za mnoge glazbenike koji tek kreću na svoj put, daje im poruku da su dobrodošli.

Povodom toga domaća kantautorska scena napisala je otvoreno pismo HRT-u, ne samo u znak podrške “Urbisu”, već i ostalim uredničkim i novinarskim entuzijastima koji mogu biti ‘izbrisani’ u jeku politike formatiranja programa.

Pismo i njegove potpisnike prenosimo u cijelosti:

“Kantautorska glazbena scena u Hrvatskoj “vozi” uglavnom na entuzijazam i strast. Pritom, ovdje nije riječ isključivo o entuzijazmu i posvećenosti autora i izvođača – glazbeni zanesenjaci često se maskiraju u koncertne organizatore, redatelje video spotova i fotografe uvijek spremne na dodatni popust, ton majstore koji će betonsku garažu pretvoriti u Royal Albert Hall, te medije koji će novoj pjesmi dati njenih pet minuta između izvještaja o stanju na cestama i vremenske prognoze.

U eri formatiranih radijskih postaja, nezavisna glazba u domaćem je eteru svedena na male oaze i rijetke prostore slobode kojima ne upravljaju statistika i uzorci, već glazbeni urednici od krvi i mesa, ukusa i stava. S obzirom na nedostatak sustavne podrške autorskim emisijama na Hrvatskom radiju i neizvjesnu sudbinu njihovih glazbenih urednika, mi, kantautorice i kantautori hrvatske glazbene scene, odlučili smo poslati poruku podrške onima koji tu istu scenu neumorno podržavaju i pridržavaju!

To su lica koja redovito viđamo na našim koncertima, često nakon što njihovi kolege završe svoje radno vrijeme. Kupuju naše CD-ove, plaćaju za našu glazbu na Bandcampu, naručuju naše majice i merch. Njihove lajkove i komentare zapažamo na našim društvenim mrežama, cijenimo njihove iskrene poruke i kritike u inboxu, veseli nas kada netko sustavno prati razvoj našeg stvaralaštva.

Konačno, radijska gostovanja u njihovim emisijama i dalje su male svečanosti koje najavljujemo obitelji, rodbini i prijateljima – bez obzira na streaming i digitalne servise, “danas sam čuo tvoju pjesmu na radiju” i dalje ima posebno značenje i težinu!

Oni su, baš kao i mi, zaljubljenici u glazbu, njihove reference nisu samo akademske i profesionalne. Oni su tu da zabave, educiraju i odgoje. Da skrenu pažnju na nešto novo, dobro, uzbudljivo, važno, značajno i poticajno. No, možda i najvažnije od svega, oni su prvi koji će otvoriti vrata i nekim novim glazbenim imenima poželjeti dobrodošlicu u radijski eter. Eter koji je nagužvan, prepunjen i zaglušujuć, no istovremeno nedostupan i zatvoren velikom broju glazbenika.

U (post)pandemijskim i za glazbenike još uvijek kriznim vremenima, potrebni su nam entuzijazam i strast koje prepoznajemo u radijskim urednicima i njihovim emisijama. Ono su za što se često hvatamo, što nas katkad nosi i što nas nerijetko drži.

Autorske emisije na HRT-u dio su nas i naše male, ali žilave scene. Njihovi urednici su kulturni djelatnici bitni za naš rad i za promociju glazbe “izvan okvira” stoga smatramo da je važno podržati njihov trud koji je za nas nemjerljiv!”

Aljoša Šerić
Andrej Babić
Anita Andreis
Anna Moor
Branko Dragičević
Damir Urban
Darko Rundek
Doringo
Ectratis
Edi Maružin
Elis Lovrić
Fire in Cairo
Garage in July
Irena Žilić
Ischariotzcky
Ivan Pešut
JeVeux
Josip Radić
JR August
Justin’s Johnson
Kozmodrum
Lika Kolorado
Lovorka Sršen
Lucija Ćustić
Mario Grdošić
Mary May
Matej Milošev
Mind Zoo
Mirela Priselac Remi
Mirko Burazer
Mišo Komenda
Mnogi Drugi
MORT
My Buddy Moose
Nemanja
Nina Romić
Nipplepeople
Nola
Ogenj
One Possible Option
Petar Beluhan
Pocket Palma
Porto Morto
Punčke
Robert Hudulin
Sara Renar
Saša Antić
Sun U
Sunnysiders
The Splitters
Them Moose Rush
Toni Starešinić
Toni Tkalec
Turisti
Valdet Luboteni
Vinko Ergotić

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X