Overflow u Tvornici – školska lektira uvezana u punk

Overflow je ponovno u punoj snazi. Stihovi davno preminulog hrvatskog pjesnika Mihovila Pavleka Miškine novi su đir koprivničkog benda, kao i novi proboj u novim uvjetima na domaćem terenu. Subotnji dvosatni nastup u Tvornici je dokazao kako u to nema dvojbe.

Overflow u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

Čudna je ova 2013. godina po pitanju događanja na domaćoj sceni. Bar meni. Gibonni je zapjevao na engleskom, a Overflow na hrvatskom. Kao da sam se probudio u nekoj paralelnoj Hrvatskoj. Još da Thompson da podršku vladi u nastojanju za postavljanjem ćiriličnih natpisa državnih institucija u Podunavlju i osudi rušiteljske akcije tamošnjeg dijela populacije, pa da taj obrnuto proporcionalni cirkus bude kompletan.

Anyway, kako je Đibo odlučio ove sezone biti ‘indie’, tako mi se čini da Overflow iz petnih žila pokušava postati domaći rock mainstream. Bar je takav zaključak došao nakon jučerašnje koncertne promocije svježeg albuma „Overflow & Miškina“ koja se odvila u nešto više od dva sata u Malom pogonu Tvornice kulture. Nekako je baš u slučaju Overflowa najvidljivija ta razlika između mainstream i alter penetracije. Dovoljno je samo zapjevati na hrvatskom, a da sve ostalo ostane isto da bi razlika i u pristupu i u rezultatu postala očigledna. Tri četvrtine ljudstva je u bend ostala je ista, ali to je sad drugi bend, čak i ako je „Miškina“ samo jednokratni izlet.

Može se reći da je publika natiskana u krcatom Malom pogonu bila u sličnom filmu. Naime eksplozije oduševljenja stvarale su pjesme poput „Dorothy“ i „Surprise“, dok su se recentne „Bijeda“, „Pjesma međimurskih zlatara“ i „Invalidova pjesma“ više osluškivale. Dakle bila je to publika starog Overflowa, za ovu neku novu koju bi trebale povući pjesme na hrvatskom jeziku je čini se još uvijek prerano jer album je tek objavljen. A stvari za Overflow tek sad trebaju postati mjerljive na domaćem terenu. Engleski jezik, koliko god je i dalje neprikladan za scenu i u 21. stoljeću u ovim krajevima, toliko je i neka vrst sigurnosne zone koja opravdava neuspjeh u stjecanju popularnosti. Sa hrvatskim je stvar drugačija, jer više ne postoji otegotna okolnost za slab rezultat u utrci u kojoj su primjerice Hladno pivo, TBF, Let 3, Goran Bare & ‘kako god mu se prateći bend zvao’ i drugi. Kad se u obzir uzme da je prije dvije godine na zagrebačkoj promociji Overflowovog albuma „Hit Me“ isti taj Mali pogon bio jednako dupkom pun kao i na promociji „Overflow & Miškina“ logično se postavlja pitanje: gdje je tu pomak?

Overflow u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

Uzmimo da je za tu vrstu pomaka u broju publike još prerano, ali ako se gleda cjelokupni nastup, bend je u potpunosti spreman na to. Novi bubnjar Marko Kuhar dobro je ‘kuhao’ u dvosatnom ‘na nož’ koncertu. Nije bilo pukotina njegove nesigurnosti kako je to bio slučaj 25. svibnja na Šalati kad je po prvi put zasvirao u bendu na rođendanskom slavlju Hladnog piva. Ovog puta je bio to potpuno tour de force u kojem se udarni vokalno-žični trojac Žika, Nikica i Zoki činio doslovce uštekanim u neki strujni overdrive. Publika je od vrućine posustajala, a oni nisu prestali divljati na pozornici.

No i punkoidni brzi metež Overflowa bio je rezan dijelovima nekog, nazovimo-ga-tako, AOR elementima. „Pjesma međimurskog zlatara“ kao da je u startu rađena da bi bila nova down tempo himna benda, a Žika je ušao i u Stingovo dvorište okrznuvši „Englishman In New York“. Uglavnom, sve karte su na stolu i svakako će biti zanimljivo pratiti tijek događaja oko „Overflowa i Miškine“.

Fast Response u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

Za zagrijavanje se pobrinuo mladi zagrebački punk bend Fast Response. Bili su dobro uigrani, energični i dakako uvjerljivi, pravi dokaz da punk i mladost idu odlično skupa. Još samo da se u pauzama pjesama prestanu ponašati i komunicirati kao nedorasli balavci, opći dojam bi bio puno bolji. Da mi je samo znati tko je to jednom davno hrvatskim bendovima sugerirao da moraju biti polu-komičari, tog, gotovo pravila kojeg se već desetljećima mnogi na svoju štetu drže k’o pijan plota, umjesto da se okane te najzahtjevnije komunikacijske forme čije usvajanje je puno teže od svladavanja akorda. Nikako da shvate da uspješnost u jednom  nema nikakve veze s uspješnošću u drugom segmentu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X