Peso Neto ‘Peso Neto’ – glazbeni sineasti

Novi hrvatski jazz trio Peso Neto objavio je svoj debitantski album.

Peso Neto

Pjesma „Flight“, ujedno ona koja otvara eponimni album trija Peso Neto, bila je prva pjesma koju su Pavle Miljenović (gitara), Hrvoje Galler (analogni sintesajzeri i Fender Rhodes klavijature), te Edi Cipal Grubišić (bubnjevi) napravili zajedno 2020. godine u vrijeme kad su se lice svijeta i njegove navike promijenile preko noći, a rezultat ih je motivirao da rade i dalje. Tako glasi službena priča i nema potrebe previše je ispitivati, jer na taj prirodni način obično i kreću suradnje unutar jazza.

Miljenović, Galler i Cipal bili su dovoljno ustrajni da su tri godine kasnije objavili prvi album i to čak na vinilu za Menart, što nije uobičajena praksa, no ipak se radi o iskusnim instrumentalistima koji su kroz godine dali, usuđujem se reći nebrojeni obol u brojnim domaćim sastavima različitih usmjerenja. No i pored iskustva, inspiracija i slijeđenje te inspiracije uvijek je najsnažniji motiv, ako se promišlja o albumu. Jazz toga odavno nije pošteđen, dapače to je postalo pravilo.

Uz sve Peso Neto je sastav s, rekao bih, urođenim hendikepom obzirom da mu nedostaje basist, no opet brojni glazbenici su se naučili s tim nositi, a takvih primjera ne manjka ni na našoj sceni jer jedan Toni Starešinić ih je uspješno rješavao dosad, a na koncu Galler koji je odlučio „plivati“ u uvijek zahvalnom i toplom analognom zvuku, tu nije nimalo manje umješan kad je riječ o sastavu Peso Neto.

O tom hendikepu se osvrnuo i Pavle Miljenović, rekavši: „Bio nam je cilj naći kvalitetna rješenja kako taj neuobičajeni tip sastava iskoristiti maksimalno muzički. U samu glazbu smo ubacili elemente svih žanrova koji su nas oblikovali kao muzičare i autore, a s namjerom da ima smisao, protočnost i prije svega muzikalnost. Zvuk nam je bio jako zanimljiv i motivirao nas je da radimo još i više što je rezultiralo ovim albumom.“

Peso Neto su inspiraciju za skladbe pronašli u činjenici da živimo u tehnološkom dobu u kojem milijarderi lete s privatnim raketama u svemir, a prava i potrebe malih ljudi još nisu ni približno zadovoljenima što bi trebao biti primarni cilj napretka društva. „I zato nam ne preostaje ništa drugo nego ustrajati“, zaključio je Miljenović o tome.

Već spomenuta uvodna „Flight“ obogaćena dodatnom angažiranom naracijom trasira taj put o kojem Miljenović progovara, dok glazba kao da progovara sineastično pokušavajući dočarati radnju, ambijent i misli, posebno sola gitare i instrumenata s crno-bijelim tipkama koja su ujedno i producirana glasno kako bi se naglasila važnost i emotivnost poruke odaslane muziciranjem, a ne glasom.

Dakle, Peso Neto sola odašilje u eter sa svrhom kroz često elegične zvučne slike koje potmulo izgaraju na način kao da su u svrsi nekog imaginarnog sata sudnjeg dana, a opet, istovremeno, trio se trudi ne postavljati teško prohodne zadatke pred slušatelja obzirom da Cipal i pored igranja s raznim elementima svog instrumenta „vozi“ sigurnu i fluidnu vožnju ritma kroz skladbe u kojima je jazz muziciranje u službi futurističkog noira u kojem je sadržano i dosta krautrock elemenata, ali i nezaobilaznog funka kroz ukupno sedam skladbi.

U konačnici Peso Neto nude zanimljivu i kontrastnu zvučnu priču u kojoj ponekad kao da čujete da padaju kompjuterski sistemi ili je u pitanju neka druga vrsta alarmantne situacije koja sa sobom obično donosi niz suprotstavljenih (zvukovnih) disonanci, da bi vas već u sljedećoj situaciji ponio omamljujući groove s harmoničnim solo izletima, što gitare, što klavijatura – nešto poput vožnje na zadnjem sjedalu u staroj američkoj limuzini, kako sugerira naslovnica albuma, gdje ne brinete ni oko toga što ste zapeli u prometnoj gužvi.

Ocjena: 8/10

(Menart, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X