Pete Seeger ‘The Smithsonian Folkways Collection’ – najbliže vječnosti

Nakon bogatih retrospektiva Woodyja Guthrieja i Lead Bellyja i veliki je Pete Seeger dobio prebogat presjek karijere u izdanju etikete Smithsonian Folkways.

Pete Seeger “The Smithsonian Folkways Collection”

Pete Seeger umro je prije pet godina ne doživjevši priliku da proslavi stotu obljetnicu rođenja koju smo obilježili prije nešto manje od tjedan dana. No dobri ljudi s etikete Smithsonian Folkways nisu zaboravili na Peteov jubilej, pa su se tim povodom oglasili s bogatom retrospektivom ovog velikog folk pjevača, kantautora i aktivista koja na šest diskova donosi 137 pjesama koje čine gotovo sedam i pol sati glazbenog putovanja kroz prostor i vrijeme, pod vodstvom velikog kustosa američke kulture i edukatora koji je život posvetio pjevanju pjesama i širenju ljevičarske poruke u vremenima kada je to bio izrazito nezahvalan posao. Ako vam slučajno ovo preobilje glazbe nije dovoljno, izdanje prati i bogata knjiga na čak 200 stranica.

Seeger se tako priključuje svojim velikim prethodnicima Woodyju Guthrieju i Lead Bellyju čija je slična izdanja ista etiketa objavila u nedavnoj prošlosti, a velik dio materijala koji čine Peteovu kolekciju upravo dolazi iz pjesmarice ove dvojice divova. Seeger tako djeluje kao most između ovih folk pionira i sljedeće generacije iz revival pokreta tradicionalne glazbe čiji je najistaknutiji član svakako bio Bob Dylan (čije pjesme poput “A Hard Rain’s A Gonna Fall” jednako tako možemo naći ovdje), a i onih još kasnijih poput Brucea Springsteena koji je upravo na Seegerovoj pjesmarici sredinom prošlog desetljeća stvorio jedan od najboljih albuma suvremenog folka.

Smithsonianova kolekcija otkriva i Seegerov sakupljački talent uvrštavanjem pjesama iz Meksika, s Kariba, Južne Amerike, Afrike, Irske, Britanije, središnje Europe i Izraela jednako kao i cijelu povijest američke glazbene tradicije do ovog stoljeća. Pjesme koje je pjevao zauzvrat će zaživjeti u svim krajevima svijeta, pa je tako jedan od njegovih koncertnih favorita “Viva La Quinte Brigada” postao to isto i jednom Darku Rundeku u njegovom prepjevu “Ay Carmela”. S jedne strane populizirao je tradicionalne napjeve u vlastitim aranžmanima, kao što su “We Shall Overcome” i Lead Bellyjeva “Goodnight, Irene”, a s druge strane napisao je i svoje pjesme koje su postale ključnim mjestima američke muzičke baštine kao što su “Where Have All the Flowers Gone?”, “If I Had a Hammer” i “Turn! Turn! Turn!” s kojima će kasnije hitove imati Peter, Paul and Mary, Trini Lopez i The Byrds.

Velika Folkwaysova kompilacija, naravno, ne izostavlja ni jednu od uspješnica, ali donosi i čak dvadeset dosad neobjavljenih pjesama. Mnoge od snimaka ovdje zabilježene su uživo na koncertima, a pri njihovim izvedbama Seeger često pokazuje svoj učiteljski talent, raspredajući o pozadinama priča iza pojedinih pjesama, stihove onih na stranim jezicima prevodi na engleski kako bi ih svi razumjeli te, naravno, uči publiku i pjevati refrene, pa se ovi na često impresivan način priključuju izvedbi. Neke od ovih pjesama su dječje zezalice, neke bi cenzori iz tog vremena bez da trepnu proglasili “komunističkom propagandom”, neke su narodne balade, a neke antifašističke pjesme potekle iz ratova u prošlom stoljeću.

Jedna od stvari kojima nas Seeger uči jest i to koliko se zapravo vremena malo mijenjaju. Zapanjit će tako stihovi iz pjesme “Listen Mr. Bilbo” posvećene jednom zaboravljenom političaru Theodoreu G. Bilbu koji nosi mnogo sličnosti s nekim današnjim akterima u izvršnoj vlasti Sjedinjenih Država. Refren te pjesme će zazvučati užasavajuće suvremeno:

“Listen, Mr. Bilbo, listen to me,
I’ll give you a lesson in history.
Listen and I’ll show you that the foreigners you hate
Are the very same people made America great.”

Kad na vijestima vidite užasne slike razdvojenih obitelji na granici s Meksikom, čut ćete (inače Guthriejevu) “Deportee”. Kada zazvecka nuklearno oružje u sukobu sa Sjevernom Korejom čut ćete “Talking Atom”. Ali, nije ovdje samo riječ o političkim pjesmama. Neka kao ilustracija posluži priča o tome kako je moj sin osnovnoškolac jučer došao s domaćom zadaćom u kojoj je trebao prepoznati neke od najpoznatijih melodija iz povijesti glazbe od Beethovenove Devete simfonije preko “Guantanamere” do američke himne, a ja sam ostao zapanjen činjenicom da se gotovo polovica tih pjesama može čuti na ovoj kolekciji u Seegerovoj izvedbi.

Pete Seeger nažalost nije doživio svoj stoti rođendan, ali neke od pjesama koje je pjevao živjele su stotinama godina prije njega, a mnoge će, djelomično i njegovom zaslugom, živjeti još stotinama godinama poslije. Malo je stvari na ovom svijetu za koje se može reći da su vječne, ali kada je riječ o glazbi, Seegerova pjesmarica je vjerojatno točka u kojoj se najviše možemo približiti svevremenom.

Ocjena: 10/10

(Smithsonian Folkways Recordings, 2019.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X