Pjer Žalica, redatelj: Ne doživljavam režiju kao žanrovsko opredjeljenje

Razgovor s bosanskohercegovačkim redateljem čija se filmska retrospektiva upravo prikazuje na Solo Positivo Film Festivalu.

Pjer Žalica (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Prekjučer su Šibenčani bili predozirani The Beatlesima. Prvo, predavanje Zlatka Galla u povodu 50 godina “Sgt. Peppera”, potom projekcija filma Rona Howarda “Eight Days a Week”, a onda i koncert beogradskog Beatles-cover benda The BestBeats. Ovi potonji ne samo da su aranžmanski “skinuli” Beatlese do savršenstva, i ne samo da imaju perike, odijela i instrumente istovjetne originalima, nego je čak i basist naučio svirati bas lijevom rukom, da bude poput McCartneyja.

Sve se to događalo na otvorenju 8. Solo Positivo Film Festivala, koji je u utorak imao svoju šibensku premijeru. U publici je bio i Pjer Žalica, dekan Akademije scenske umjetnosti u Sarajevu, redatelj filma “Gori vatra” i nekadašnji basist grupe Hari Mata Hari.

Od jučer je na festivalu počela retrospektiva njegovih filmova. Prvi je, u jutarnjim satima, prikazan dokumentarac “Mostar Sevdah Reunion”, valjda jedini Žaličin film koji ima izravne veze s glazbom. Pa, dakle, otkud onda njegovi filmovi na festivalu glazbenih dokumentaraca?

– To je bila i moja prva primjedba – kaže nam Pjer Žalica. – Mada, meni je muzika uvijek bila užasno važna i zapravo je temelj svih mojih filmova. Uvijek mi glavni song odredi ton cijelog filma, bez obzira kojeg je žanra.

I za svaki od njih je, kaže, vezana specifična priča vezana uz glazbu. – “Gori vatra” se vrti oko pjesme “Iznad tešnja”, a “Kod amidže Idriza” oko “Malo je, malo dana”. Obje pjesme bile su hitovi, radi o narodnjacima, mada sam ja po svojim glazbenim preferencijama daleko od toga. Iako, to su narodnjaci u nekakvom pozitivnom smislu, recimo neki folk ili etno – rekao je Žalica.

Nije tu kraj indirektnih veza Žaličinih filmova s glazbom. Jedna od priča ima veze s njegovim posljednjim studentskim filmom “Djeca kao i svaka druga”. – Taj sam film radio u ratu, a kako su filmovi iz Bosne tih godina bili prikazivani na nekom festivalu u Los Angelesu, tako se na projekciji “Djeca” našao i Bruce Springsteen. Njega je priča o djeci u ratnim okolnostima ganula, taknula, nemam pojma… u svakom slučaju rekao je da mu je bilo važno što je vidio taj film. Tada je poručio da njegove pjesme mogu slobodno koristiti za svoje filmove, što sam i napravio, uklopivši u jedan film pjesme s “Nebraske”, to mi je njegov najdraži album – otkriva redatelj.

Pjer Žalica (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Ima i Patricka Swayzea u jednoj od priča vezanih za film “Djeca kao i svaka druga”. Naime, jedno dijete u filmu pleše na muziku iz “Prljavog plesa”. – Nekim čudnim slijedom okolnosti Swayze je vidio film i takoreći na samrti me nazvao, rekavši da zbog te scene zna da nije živio uzalud – tvrdi Žalica.

Pjer Žalica je neko vrijeme pokušao i sam živjeti od glazbe. Nakon odlaska iz grupe Hari Mata Hari (otišao je, kaže, jer za njega nije pop, već rock), osnovao je skupinu Dobitnici međunarodnih nagrada u koju je dovukao glumce, producente i dizajnere, odnosno umjetnike koji su, zbilja, dobitnici raznih međunarodnih nagrada.

Na Solo Positivo Film Festivalu je od njegovih početaka. – Ja sam ispratio ovaj festival kroz sve gradove, bio sam i na prvom izdanju i jedan sam od onih ljudi koji su podržali osnivanje – prisjeća je Pjer Žalica. – Festival je u Paklenici imao neki svoj identitet, bio je jedini problem da se moralo dosta pješačiti do projekcije. Onda se preselio u Opatiju, koja je dala neki svoj “šminkerski” obol, bilo je poprilično grandiozno, možda malo i previše. Sad je u Šibeniku, i za ova dva dana koliko sam ovdje, mislim da je ovo ustvari prava mjera i pravo mjesto za ovaj festival.

Zadovoljan je Žalica i tvrđavom sv. Mihovila, gdje je smještena glavnina programa SPFF-a: – Tvrđava je fantastična, a oduševljen sam i gradom. Dosad sam samo prolazio kroz Šibenik, ali sad prvi put hodam po njegovim ulicama. Za Šibenik me vezalo samo ono što smo učili iz istorije i Arsen Dedić. Ah da, i čuveno košarkaško finale između Šibenke i Bosne. Srećom, mi smo bili generacija koja je to doživljavala sportski, nismo na tu situaciju gledali kao na neki istinski sukob.

– Onda dođeš i vidiš da je to grad u kojem žive ljudi, koji pulsira. Spoj dinamičnog mladog svijeta i prošlosti. Zato mi je baš drago što je direktor festivala Admir Ćulumarević naišao razumijevanje gradskih vlasti – kaže Pjer, koji već duže vrijeme nije snimio film, igrani ili dokumentarni. – Mislim da ću uskoro snimiti novi igrani film. Ali dobro, dosad imam dva igrana filma, na dva sam još scenarist, neke sam producirao… Dokumentarne filmove sam radio tijekom rata, a još su tu i kazališni radovi i spotovi. Ne doživljavam režiju kao neko žanrovsko opredjeljenje. Nešto treba biti dokumentrani film, nešto igrani, nešto kazališna predstava… Svaka priča ima svoj idelan oblik. S druge strane, dva igrana filma sam snimio dosta brzo, bili su jako uspješni i onda sam krenuo u neke velike projekte koji se nisu realizirali, bili su preskupi – završio je Pjer Žalica.

Filmovi Pjera Žalice na Solo Positivo Film Festivalu u Šibeniku:
Gori vatra; 6. srpnja, tvrđava sv. Mihovila, 11 sati
Kod amidže Idriza; 7. srpnja, tvrđava sv. Mihovila, 11 sati
Djeca kao i svaka druga; 8. srpnja, tvrđava sv. Mihovila, 11 sati

 

Tekst objavljen u suradnji s portalom TRIS.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X