Plesna noć na Terraneu – gdje je nestalo sviranje?

Terraneo je izrastao u ozbiljan, uobličen i uigran festival. Provod je odličan, jedino što se sinoćnja glazbena ponuda neće baš vječno pamtiti.

Thievery Corporation na Terraneu 2012 (Foto: Tomislav Sporiš)

Terraneo su uozbiljio, ukorporirao. Godinu dana kasnije, festival pokraj Šibenika izgleda „kao pravi“, vjerojatno baš onako kako su ga njegovi vlasnici u početku i zamislili. Dojam po ulasku je uistinu spektakularan; lokacija – koja tijekom godine izgleda kao poligon za atomske pokuse – pretvorena je u blještavi glazbeni grad, popratni sadržaji su bogatiji i atraktivniji, publike je više nego lani, ozvučenja uobičajeno odlična, atmosfera miroljubiva.

Šetnja ‘glavnom ulicom’ festivala i zavirivanje na neki od stageova, dovoljno je kvalitetan provod da skoro da nije ni bilo bitno što se prve večeri ovogodišnjeg Terranea gotovo i nije sviralo. Uglavnom se ‘puštalo’.

Istina, Friendly Fires su svirali, i to tako da od njih jučer boljih nije bilo. Rastuće britanske uzdanice dance-punka su sat i nešto parale zrak ponad Terra Stagea, pruživši sinoćnjoj publici jedini pravi indie osjećaj – kada u muziku možete ući, a istovremeno znate i da je društvo na pozornici također duboko ‘unutra’. Svirali su i Jarboli na Aqui, svirao je Goribor na Aeru, a za vrhunski glazbeno-vizualni doživljaj pobrinula se petorka iz ABOP-a. Moglo se, dakle, jučer na rubovima Terranea uhvatiti i ponešto odsvirane glazbe, no glavnina programa bila je plesna.

Goribor na Terraneo 2012 (Foto: Tomislav Sporiš)

The Ting Tings su se na Terri trudili, pokušavali, pa čak i okupili dobro raspoloženu raju ispred pozornice, no zvučalo je tanko, isprekidano, na silu. Vlasnici radijskog hita (onog jednog, znate već) semplirali su, lupali u bubanj, animirali publiku, skakali, no otplesali su ovo ljeto na Terraneu i vjerujemo da više neće. Puno je ozbiljnije, žešće i dramatičnije zvučala britanska grupa 65daysofstatic, kao i The Notwist na Aqua Stageu s repertoarima sačinjenim od rock i electro eksperimenata. U sliku su se sasvim prirodno uklopili Max Tundra i Future Islands, večernje zvijezde na Aeru, koji su između Rakijarnice i vegetarijskog štanda udarali po novovalnim, synthpopovskim i electro obrascima.

Thievery Corporation i DJ set Groove Armade, headlineri prvog dana, učinili su od Terranea Ibizu. Rasplesanim ljubiteljima elektronike pred glavnom pozornicom nije to bilo ništa čudno, no Terraneo kakvog pamtimo bio je kontrolirano divlji, pomalo otkačen, zabavan i euforičan. Jučer je bio hladan, ispeglan i jednoličan. Barem što se glavnog dijela glazbene ponude tiče. Thievery Corporation zaboravili su na uzbudljivost glazbe, a Groove Armada (ili tko god da je pod tim imenom nastupio) je definitivno podbacila.

Bez obzira na prvotni dojam o onome što je pružio line-up prve večeri, Terraneo se ovogodišnjim izdanjem definitivno prometnuo u festival broj jedan u Hrvatskoj. Količina prodanih karata, dupkom popunjen kamp, pozitivne reakcije na svim pozornicama i ‘dobar osjećaj’ po ulasku, aduti su koji jamče uspjeh. Najbolje nas valjda tek očekuje…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X