Počinje niz koncertnih albuma kultne grupe Can, prvi na redu je ‘Live In Stuttgart 1975’

‘Njihove izvedbe uživo zvuče poput epske priče – roman s različitim poglavljima, promjenjivim raspoloženjima, vremenom, godišnjim dobima i egzotičnim krajolicima’ – Alan Warner.

Can (Foto: promo)

Mute i Spoon Records najavljuju prvo u nizu dugo očekivanih izdanja albuma uživo “Can: Live In Stuttgart 1975.” koje će biti objavljeno na vinilu, CD-u i digitalno 28. svibnja 2021. godine.

Za sve one koji misle da dovoljno poznaju Can nakon svih dosad objavljenih albuma, nedavno otkriveni materijal poput “Lost Tapes” donosi mnoštvo iznenađenja, jer je glazba grupe Can oduvijek bila rijeka koja nikad ne teče istim tokom.

Novi album dokumentira u pet dijelova važnost koncertnih nastupa kao izvorišne kreativne točke ovog neponovljivog benda.

Can ‘Live In Stuttgart 1975’

Can serija albuma uživo koja započinje ovog proljeća s nastupom iz Stuttgarta 1975. godine donosi ujedno i najbolje od njihovih bootleg snimki koje je snimao osnivač Irmin Schmidt i na kojima je radio producent Rene Tinner tehnologijom 21. stoljeća kako bi ovim historijskim dokumentima pružio što bolju audio kvalitetu.

Osnovan krajem 60-ih i raspušten nešto više od deset godina kasnije, Canov neviđeni i smjeli brak hipnotičkih struja i avangardnih instrumentalnih tekstura učinio ih je jednim od najvažnijih i najinovativnijih svih vremena, a ovi albumi otkrivaju potpuno drugačiju perspektivu bendu. Možda ćete čuti poznate teme, rifove i motive koji se pojavljuju i talasaju se kroz ove začkoljaste dijelove, ali to su često prolazno prepoznata lica u uskovitlanoj gomili. U ostalim ćete slučajevima čuti glazbu koja nije ušla na službene albumske kanone. Na ovim snimkama se očituje da su Can išli u još ekstremnije domete nego sa svojim studijskim radom, kao što se jasno može čuti izvanredna glazbenu telepatiju njegovih članova.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X