Podijelili smo ulaznice za koncert Freda Herscha u Puli

Podijelili smo upade na sutrašnji koncert.

Fred Hersch (foto: Press)

Fred Hersch, jedan od najboljih svjetskih jazz pijanista, nastupa 12. srpnja u 21 sat u INK Pula na 5. Backstage Live Pula Festivalu. Portal Ravno do dna je podijelio 1×2 ulaznice. Točan odgovor na pitanje: Koliko je puta Hersch nominiran za Grammy? glasi 15 puta, a dvije ulaznice je osvojila Martina Benić.

Fred Hersch je sveprisutno utjecajna kreativna sila koja je oblikovala tijek glazbe tijekom više od tri desetljeća kao improvizator, skladatelj, edukator, vođa benda, suradnik i glazbeni umjetnik. Vanity Fair ga je proglasio “najzanimljivijim inovativnim pijanistom u jazzu u posljednjem desetljeću”, The L.A. Times ga je proglasio “elegantnom snagom glazbene invencije”, a The New Yorker “živućom legendom”. Slavni pijanist Jason Moran je rekao: “Fred je za klavirom poput LeBrona Jamesa na košarkaškom igralištu, on je savršenstvo.” A upravo ćemo to savršenstvo, solo za klavirom vidjeti i u Puli 12. srpnja.

Osim što se Fred Hersch specijalizirao za solo nastupe, koji oduzimaju dah, objavio je dvanaest solo albuma. Jazz Times je ocijenio njegovo solo sviranje kao “potpunu, samodostatnu, jedinstveno čistu umjetničku formu”, dok je All About Jazz primijetio da “kada se radi o umjetnosti solo klavira u jazzu, postoje dvije klase izvođača: Fred Hersch i svi ostali.”

Petnaest puta nominiran za nagradu Grammy, Hersch je redovito osvajao i ostale najprestižnije jazz nagrade, uključujući i nedavna priznanja: Doris Duke Artist (2016), Udruga jazz novinara ga je proglasila jazz pijanistom godine (2016. i 2018.). L’ Acádemie Charles Cros ga je 2017. nagradila “Prix Honorem de Jazz“ za cjelokupnu njegovu karijeru. Nedavno je postavljen na drugo mjesto jazz glazbenika godine i proglašen trećim jazz pijanistom u anketi DownBeat Critics za 2021. Časopis Jazz (Francuska), proglasio ga je Međunarodnim jazz umjetnikom godine 2021. Također je dobitnik počasnih doktorata na Grinnell Collegeu i Northern Kentucky Universityju.

Iznimno osjetljiv i intuitivan umjetnik, Hersch je poznat po sviranju kroz koje ispoljava dubinu emocija i uzbudljivu iskru invencije. Stoga ni ne čudi što je ostvario suradnje s velikanima jazza kao što su: Art Farmer, Toots Thielemans, Lee Konitz, Paquito D’Rivera, Phil Woods, Gary Burton, Stan Getz, Charlie Haden, Anat Cohen, Bill Frisell, Kurt Elling, Esperanza Spalding, Cecile McLorin Salvant i drugi, no ostvario je i iznimnu karijeru kao vođa sastava. Na više od šezdeset albuma, koliko ih je snimio kao (su)voditelj sastava pokazao je veliku svestranost. Za ta je izdanja snimio vlastite skladbe, ali i jazz standarde, obrade djela poznatih jazz glazbenika različitih poimanja glazbe, kao što su Ornette Coleman, Thelonious Monk, Sonny Rollins, Charlie Parker i Wayne Shorter, klasike, tanga, Jobimove bossa nove, djela brazilskih suvremenih autora.

Fred Hersch je objavio i hvaljene memoare “Good Things Happen Slowly”. Knjiga uvjerljivo otkriva priču o njegovom životu u glazbi, zajedno s iskrenom ispovjedi o njegovim zdravstvenim problemima. Naime prvi je deklarirani homoseksualac, HIV-pozitivni jazz glazbenik. Washington Post i New York Times su je proglasili jednim od pet najboljih memoara u 2017., a Udruga novinara jazza proglasila ju je najboljom knjigom o jazzu 2018. Njegova je priča ispričana i kroz dugometražni dokumentarac “The Ballad of Fred Hersch”, hvaljenih redateljica Carrie Lozano i Charlotte Lagarde, koji je premijerno prikazan u rasprodanoj dvorani na prestižnom Full Frame Film Festivalu 2016. i još uvijek se emitira.

Već dva desetljeća Hersch je strastveni glasnogovornik koji kroz svoj rad i osobni angažman prikuplja novac za službe koje pomažu oboljelima od AIDS-a i obrazovne agencije. Producirao je i nastupio na četiri dobrotvorna albuma i na brojnim dobrotvornim koncertima, a do danas je njegovim trudom prikupljeno više od 300.000 dolara. Također je bio glavni govornik i izvođač na međunarodnim medicinskim konferencijama u SAD-u i Europi.

5. Backstage Live Pula festival brine i o najpotrebitijim, mladim sugrađanima Pule. 50% prihoda od prodanih ulaznica (po odbitku troškova ticketinga, ZAMPA i PDV-a), bit će uplaćeno na police životnih osiguranja djece smještene u Domu za djecu Ruža Petrović.

Ulaznice u prodaji na blagajni INK i online.
Ulaznice će na dan koncerta biti skuplje 4 eura.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X