Pokrenuta peticija za očuvanje Kina Tuškanac – potpišite ‘Daj mi kino 2’

Hrvatski filmski savez pokrenuo je akciju ‘Daj mi kino 2’, koja će ujedno započeti tiskovnom konferencijom u velikoj dvorani Kina Tuškanac u četvrtak 13. travnja u 11 sati. U međuvremenu je objavljena i internetska peticija.

'Daj mi kino 2'
‘Daj mi kino 2’

“Niz je okolnosti i događaja koji ukazuju da je budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu ozbiljno narušena i ugrožena”, navodi uvodnik online peticije “Daj mi kino 2” pokrenuta od strane Hrvatskog filmskog saveza. Razlozi u domaćem kino-segmentu također se navode, a to su:

“Drastično umanjene dotacije za program kina u 2017. godini (sredstva su u posljednjem desetljeću prepolovljena). S obzirom da kinom upravlja savez udruga, a ne gradska ustanova trenutno od strane Grada se preispituje ‘stanarsko pravo’ Hrvatskog filmskog saveza na adresi Tuškanac 1. Informacije o pregovoru Grada i Crkve o preuzimanju dvorane Kinoteke u Kordunskoj, upravljanje kojom je povjereno Centru za kulturu i film August Cesarec. Informacije o obnovi zapuštene dvorane Kinoteke, koja nije gradsko vlasništvo i u koju će Grad investirati dodatnih 12.000,00 kuna mjesečnog najma, a sve s ciljem osiguravanja gotovo identičnog kinotečnog programa građanima Zagreba.”

Navedeni događaju iniciraju niz pitanja i nedoumica s obzirom da Grad ulaže golema sredstva u tuđi prostor, zbog kojih razloga to odbija činiti u vlastitom. Smjernice o planiranom programu dvorane Kinoteke ukazuje na potpunu neinformiranost o dosad realiziranom programu kina Tuškanac posljednjih 13 godina.

Je li ponovno otvaranje Kinoteke samo pokušaj zamjene i gašenja kina Tuškanac i  postoji li uopće ikakva dugoročna kulturna strategija kojom bi bili određeni i nezaobilazni punktovi gradskog kinematografskog života te model njihova funkcioniranja i financiranja, pitanja su na koja se traži odgovor.

“S obzirom da napori oko osiguravanja povratnih informacija na (ova i još niz) pitanja od mjerodavnih iz Gradskog uredu za obrazovanje, kulturu i šport, nisu polučili rezultat, ovim putem najavljujemo početak akcije “Daj mi kino 2″! i molimo Vas da nas podržite svojim potpisom i pridružite nam se u borbi za zaštitu zgrade Tuškanac kao vrhunskog kulturnog dobra i filmskog prostora, te za očuvanje statusa kina kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu”, poziv je Hrvatskog filmskog saveza građanima Zagreba i svima koji vjeruju da treba sačuvati sadašnju funkciju Kina Tuškanac.

Potpišite peticiju

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X