Porto Morto u Tvornici – bez uzice

Zagrebački sastav Porto Morto priredio je spektakularno koncertno predstavljanje albuma ‘Portopop’ u subotu u Tvornici kulture. Uz koncert Urbana&4 u istom prostoru, ovo je definitivno bio najbolji koncerni događaj od početka godine u gradu.

Porto Morto i Darko Rundek u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Glavna karakteristika grupe Porto Morto je odvažnost. I to se pokazuje najvažnijim adutom koji je prepoznala i publika koja je nakrcala Veliki pogon Tvornice kulture sinoć. Na toj odvažnosti izgrađena je potpuno nova slika benda (i zvučna i vizualna), a ona je bila warp pogon za koncert pun iznenađenja i odlične energije bez trunke razočarenja. Zagrebačka publika ‘jela je iz ruke’ zagrebačkom bendu, ali ne iz nekog nostalgičnog poriva, već zato jer je taj bend publici pružio uzbudljivu glazbenu sadašnjost, time i budućnost.

Odvažnost Porto Morta bila je kristalno jasna već s objavom albuma „Portopop“ krajem prošle godine. Naime, grupa je kroz prvijenac i potom kroz album „Portofon“ uspješno pronašla svoju nišu na tragu zvuka Haustora. U toj situaciji bi veliki postotak domaćih glazbenika nastavilo ‘musti’ taj benefit bez previše razmišljanja, ali ne i članovi Porto Morta. Oni su pravilo shvatili da je pravi izazov krenuti u zauzimanje mainstream prostora. „Portopop“ je upravo taj moderni juriš, okićen jednako tako modernim utjecajima i atributima poput auto-tunea oko kojeg se lome koplja otkad je u upotrebi.

Porto Morto u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Iz Porto Morta su pravilo razlučili da je album jedna priča, a koncerti druga. S vizualnim identitetom se uspješno igraju još od „Portofona“, u međuvremenu su uskočili i u kazalište i shvatili poantu vizualizacije na pozornici, onako kako su to onomad shvatili Haustor ili Let 3.

No jedno je shvatiti, a drugo osmisliti, uvježbati i primijeniti. Sinoćnji koncert dao je naslutiti da Porto Morto tjekom prijašnjih mjeseci nisu ni radili ništa drugo već pripremali sinoćnji koncert u svakom segmentu. Lavovski posao. U glazbenom dijelu opet su zaronili u izmjene aranžmana i redefinirali samu bit nekih prijašnjih pjesama, i dakako u tome uspjeli – to su bili isti tekstovi i refreni, ali su pjesme doslovce nosile prilagođene jednom velikom eventu. Scenografija je bila kazališno živahna s mnoštvom osmišljenih vizualizacija na video zidu, uvedeni su i plesači čiji su usklađeni robotski pokreti podsjećali na hommage vizualizacijama Kraftwerka i Talking Headsa, kao što je i pozornica imala dva nivoa za kretanje.

Porto Morto u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Neformalni umjetnički kolektiv Jeboton i kojeg je iznikao i kojem pripada Porto Morto, do jučer su mogli biti doživljavani kao vesela ekipica koja za sunčanih dana uveseljava prolaznike svirkama na ulicama i trgovima. No sinoć su suvereno davali lekcije iz show businessa cijeloj hrvatskoj sceni u Tvornici kulture.

No nije to bio šareno-blješteći maskenbal u kojem je scenski kič nosio prevagu. Upravo suprotno, vizualizacija je bila nadogradnja glazbe kao najvažnijeg segmenta. Koncepcija bi se mogla pojednostavljeno objasniti kao ona stara taktika Ramba Amadeusa: prvo sporo i dosadno, a potom plesno i uzbudljivo. Vozili su Porto Morto tako još svježu publiku u prvom dijelu kroz ‘psihodelične hodnike’ svog „Ručka u podne“, kao što je Marijan Uroić – Norman još više podebljavao (da ne kažem, podjebavao) taj grupni osjećaj izjavama: „Uspavali ste me“. Dakle otvorena šala na tipične situacije masovijih koncertnih okupljanja, kad publika dođe po zabavu, a onda, kolokvijalno kazano, bend nešto ‘pametuje’ na pozornici.

Dakle, ‘zatezali su te uzde’ Porto Morto, ali se osjećalo da je sve to sastavni dio scenarija te njihove eskapističke predstave i da se tome treba prepustiti kud god odvelo. A vodilo je u pop ekstazu, tj. „Portopop“ ekstazu, jer kad je tempo ubrzao, sve se pretvorilo u adrenalinske kanonade.

Porto Morto u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Gostujući Darko Rundek na „Hodaj“ bio je samo jedan u nizu izvrsnih aduta. „Kuća“ je primjerice zaživjela u nekom industrial aranžmanu, a „Vrijeme je za čilanje“ je eksplodirala kao ultimativni hit u tom trenutku. Bend je svirao nepogrešivo, ubitačno i poletno. Zauzimali su prostor i uživali u dokazivanju da su glavne face u gradu. Što je još važnije, uživala je u tom ‘iskazu’ i dvorana. Bilo je svakom jasno da je to zasluženo.

I nije sve stalo sa službenim dijelom, jer bis je bio sve drugo samo ne kratki i sramežljivi bonus koji se odrađuje reda radi. Bis kao da je bio znak da je koncert tek počeo. Nazvao bih ga „kraljevskim bisom“ u kojem frcaju iskre na sve strane i tulum ne prestaje i to tulum u kojem je cijeli parter Velikog pogona na znak benda bez razmišljanja čučnuo na pod i potom eruptirao u plesu. Dakle, onaj moment kad mislite da će se podići krov dvorane od eksplozije adrenalina.

I sve to je napravio mnogoljudni bend koji je još uvijek u nezavisnim vodama, što je otegotna okolnost za sve oblike zahtjevnijih produkcija. A produkciju su digli na nivo kakav očekujemo jedino s velikim stranim gostovanjima. Koncert Porto Morta u Tvornici bilo je slavlje kreativne slobode i modernosti, da parafraziram jedan tekst Porto Morta, slavlje ‘bez uzice’ i dokaz da se može ako se želi i mukotrpno radi.

U ovom poslu nema bolje od situacije nego kad se igra ne sve ili ništa, posebno kad je ishod pozitivan, pa se samo može zaključiti da je Porto Morto trenutno nešto najuzbudljivije što se događa na našoj sceni – jackpot za najluđu zabavu u gradu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X