Posao Apple-U2 težak 100 milijuna dolara

To je iznos o kojem se priča u poslovnim krugovima, tj. koliko je Apple isplatio grupi U2 za darivanje albuma ‘Songs of Innocence’ kupcima novog iPhonea i Apple Watcha.

U2 'Songs of Innocence'

U ‘gornjem domu’ svjetskog showbusinessa ne postoji pojam ‘besplatno’. U taj ‘gornji dom’ svakako spada u grupa U2. Album “Songs of Innocence” jest besplatan na iTunesu i dobili su ga besplatno oni koji su kupili iPhone 6 i Apple Watch, ali Apple je za njega iskeširao Bono Voxu i ekipi najmanje 100 milijuna dolara. Iako ne postoje službene potvrde, o toj sumi došle su vijesti s nekoliko paralelnih izvora iz svijeta biznisa pa je se može uzeti za relevantnu.

Guy O’Seary, menadžer benda U2 suprotstavio se kritičarima tog poteza koji upiru prstom u ideološko kameleonstvo Bona Voxa, tvrdeći u intervjuu za Billboard kako aktivizam najisturenijeg člana grupe nije nimalo narušen i kao protuargument naveo da je “Song Of Innocence” u svega jednom danu došao do 7 posto svjetske populacije, te naglasio kako Apple izdvaja desetine milijuna dolara za AIDS kampanju RED. No taj argument pak ima također slabo uporište jer je O’Seary očigledno vješt retoričar kad je posegnuo za ‘peglanjem imidža’ korporacije kako bi opravdao stotinu milijuna dolara tešku transakciju kupovine jednog albuma.

No gubitnika u toj priči svakako ima. I brojni su u tom u diskografskom ‘hranidbenom lancu’, a to su naravno diskografi kao i dućani nosača zvuka koji neće vidjeti svoj dio financijskog kolača sve do 13. listopada, kada “Songs of Innocence” kreće u distribuciju. Kako riječ ‘distribucija’ ne bi zvučala kao neslana šala, jer se distribucija već sad dogodila, mjesec dana prije, O’Seary tvrdi kako će na fizičke nosače zvuka biti uvršteni bonusi u obliku nekoliko novih pjesama (!?) i sedam akustičnih verzija postojećih brojeva s albuma.

“To će biti ekskluziva za sve, osim za Apple”, izjavio je O’Seary. Mi bi mogli bi dodati još i pridjev ‘cinično’.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X