Post festum Nagrade Milana Mladenovića – playlista na koju treba obratiti pažnju

Poslušajte urednički odabir Zorana Stajčića, koji je bio član ovogodišnjeg žirija Nagrade Milana Mladenovića, od čak 37 pjesama recentnih kvalitetnih domaćih i regionalnih imena, kao odgovor na floskule da ‘danas više nema dobre glazbe’.

Nagrada Milana Mladenovića 2021.

Na rođendan Milana Mladenovića, tj. 21. rujna, u Beogradu je treću godinu za redom istoimeni Natječaj iznjedrio najbolju prijavljenu pjesmu, a to je „Tu“ Ane Ćurčin i njenog benda The Changes. U izbornom žiriju Zaklade Milana Mladenovića ove godine su bili Damir Urban, Kiril Džajkovski, Ivan Fece Firči, Katarina Epštajn i moja malenkost. Od 197 prijavljenih pjesama prvo je izglasano 14 finalista, a potom i pjesma pobjednica.

Iznošenje tih osnovnih podataka svakako zvuči suhoparno za jedan složeni proces koji je za spomenuti žiri počeo početkom srpnja, a završio se skoro tri mjeseca kasnije. Za mene osobno je to, pak, bilo nezaboravno glazbeno ljeto konstantnog preslušavanja i vaganja kvalitete recentne regionalne glazbe i to one iza koje u najvećoj mjeri stoje mladi izvođači koji su skladali i radili tijekom najneobičnijeg globalnog perioda za glazbu.

Sistem žiriranja bio je neobičan, ali na čudan način plodonosan. Jedine informacije od pristiglih pjesama za žiri bili su samo zvučni zapisi i nazivi pjesama, dok imena autora i izvođača nisu bila navedena. Jest da sam u startu za dosta njih znao zbog prirode posla kojim se bavim, no bilo je i puno onih koji su mi bili nepoznati. Iako sam dakako svaki put mogao lako istražiti o kome je riječ za one koji su mi zapali za uho, to nisam učinio. Igrao sam igru po pravilima i pustio neka same pjesme ispričaju svoje priče. Kao da je neka sklopka u mozgu odradila stvar i fokusirala posebnu pažnju samo na ono što slušate.

U mom slučaju nije bilo 14, već skoro 40 finalista, tj. jednako toliko izvrsnih radova gdje su odlučivale nijanse. Da ih je bilo manje, mogao bih reći da bi mi savjest bila mirna, no znam kako to ide u ovakvim situacijama kad se glazba nađe u nezavidnoj situaciji da uđe u natjecateljsku formu, a to je da se na kraju jedno vrijeme priča o pobjedniku, a svi ostali odu u drugi plan. Za mene, ti „ostali“ su također scena i oni također zaslužuju ući u neki fokus, posebice u ovom vremenu kad je skoro pa nemoguće mladim i potentnim imenima prelaziti granice i predstaviti se izvan matičnih okvira, jer su koncertni promotori prisiljeni igrati na sigurno u uvjetima prorijeđenih okupljanja publike.

„Kad već ne mogu glazbenici – neka onda bar glazba, tj. njena zgusnuta kvaliteta, u ovom trenutku dođe do slušatelja“, osnovna je misao playliste koju želim predstaviti. Naime i nju sam počeo slagati još ljetos po ugođaju kao neku kompilaciju ljetnih hitova za 2021. s ovih prostora i koju nema šanse da uhvatite na bilo kojoj radijskoj postaji (što je dakako grijeh svoje vrste, u smislu koliko su mladi talenti i njihov recentni rad zapostavljeni i što je jedna od glavnih razlika između nas i Zapada gdje su svjesni da upravo takvi određuju trendove).

Playlista je dignuta na naš RavnoDoDnaDotCom kanal na Youtubeu, a naravno možete je poslušati i ispod:

Na playlistu su uvršteni sljedeći izvođači i njihove pjesme, dakako po ugođajnom, a nipošto, bodovnom principu:

1. KOIKOI – Misisipi
2. Vizelj – Novčanice
3. Nataleé – Ćao/Osvesti se
4. Ana & The Changes – Tu
5. Dimitrije Dimitrijević – Kovitlac
6. Kezz – Žurim ti
7. Milošev feat. Dunja Ercegović – Drugom prilikom
8. Sana Garić – Ovaj put
9. Funk Shui feat. Vera Ljubojna – Ne vreme
10. Luka Rajić feat. Džimenik – Ludim
11. Dina Jashari – Boi
12. Igor Božanić – Jagnje
13. Kralj Čačka & Nina Bajsić – Obrnuti red stvari
14. Bilbord – Sa stenom teškom tonu
15. BluVinil – Apaši
16. Shaman – Povedi me u raj
17. Lelee & Blaž – Kopnež
18. ŽEN – Uroni u san
19. Sara Renar – Medeja
20. PMG Kolektiv – Voda
21. litl itali – Sklop
22. Olivera Bijelić – Noći uz svijeće
23. Demetrin – 19:5
24. Vlada Janković feat. Nevena Reljin – Plavi san
25. Sergio Lounge – Concordia
26. Novski – O slobodi
27. Jelena Oberman feat. Arnold Čada – Kaj kmečiš, Jelena
28. Magdalena Mandura – Iznad rijeke
29. Nikolina – Srce
30. Lilit – Horizont
31. Keni nije mrtav – Samodisciplina
32. Aleksandar Ljiljak – Grade moj
33. Ida Prester – Sad
34. Organizam – Kain
35. Mrave brojim – Stanica
36. Ane Paška – Tica

*Na playlistu nije uvrštena pjesma „Jednog dana“ grupe Sopot iz razloga jer nije uploadana na Youtube, već se može poslušati u ovom trenutku samo na Bandcampu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X